A szombaton kezdődő, Promenád címmel indított hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Feltárulnak a színészlegendák életének titkai a Promenádban

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját — közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája pénteken az MTI-vel.

Mint írják, a hatrészes tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai. Az első epizódban — amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható — Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők.

Sztankay_Adam_Promenad_Szinhaztorteneti Sorozat
Az első epizódban Bajor Gizi életét mutatják be / Fotó: MTVA

A Promenád Sztankay Ádám kalauzolásában kíséri végig a sokszor megdöbbentő művészsorsok fordulatait. Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek.

Blogsorozat alapján készült

A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul. A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat — azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak — áll a közleményben.

Mint írják, a két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

A Promenád első részében Bajor Gizi kalandos életével ismerkedhetnek meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét — írják az ismertetőben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk