Akár szereted, akár utálod a takarítást, az többet árul el rólad, mint gondolnád. Már az is beszédes lehet, hogy az ember hogyan mosogat, és hol tárolja a ruháit.
Ha jobban odafigyelsz a körülötted lévő tér rendezettségére, sokkal többet tudhatsz meg a személyiségedről. Ugyanez működik másoknál is. Ha szeretnél többet megtudni valakiről, csak látogasd meg az otthonát.

Bright Side összegyűjtött egy listát az emberek legnépszerűbb mindennapi szokásairól és az ezek által feltárt pszichológiai jellemzőkről.

Ha hiányzik legalább valamilyen felújítás

Pszichologia.rendetlenseg.otthon
Vannak, akik éveket töltenek olyan lakásokban, ahol csöpög a csap, régies a tapéta, és dobozokban tartják a dolgaikat, hogy ne költsenek plusz pénzt új dolgokra. Gyakran átmenetinek tekintik a helyüket: mintha egy másik városba költöznének, külföldön munkát keresnének, jelzáloghitelt vennének fel, vagy csak várnának, hogy megváltozzon az életük.
De néha évtizedekig élhetnek ezen az „ideiglenes” helyen. Pszichológiai szempontból ezek az emberek hajlamosak a jövőben élni, és azt rózsaszín szemüvegen keresztül látni. A jelent átmeneti kényelmetlenségként kezelik, amit csak el kell viselniük.
Másrészt gyakran nincs szilárd tervük – ezek az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy így élnek, és állandóan valamilyen külső segítségben reménykednek, ami megváltoztatja helyzetüket.

Ha rendetlen munkaterületük van

Pszichologia.rendetlenseg.otthon.2
A munkaterület pszichológiai szempontból az egyik legérdekesebb hely a lakásban. Vannak, akik mindent mappákba rendeznek, és a mappákat a polcokra teszik. Mások mindent összekevernek. Minden papír, toll, tányér, ceruza, laptop: ezek a dolgok helyet foglalnak, és por borítja őket. Ez magas önbecsülést és éretlenséget jelezhet.
Még ha az asztalod rendetlen is, akkor is aktívan dolgozhatsz ott, és könnyen megtalálhatsz mindent, amire szükséged van. Ez nem feltétlenül rossz. Nagyon gyakran a rendetlen íróasztal a kreatív és találékony személyiség mutatója.
Ha gyakran mást is kell csinálnod a gépelésen kívül (például kézzel kell írni valamit, rajzolni vagy valami mást), akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a munkaterületed nem tűnik túl tisztanak. De másrészt valószínű, hogy gyakran vannak szokatlan és kreatív ötleteid.

Ha általában tele van a mosógép, szennyeskosár vagy a szemetes

Pszichologia.rendetlenseg.otthon.3
Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy szeretik a takarítást. Vannak azonban, akik annyira utálják, hogy ijesztővé válik: télen összegyűjtik az összes szemetet az erkélyükön, vagy a koszos edényeket a mosogatóba teszik, amíg rá nem jönnek, hogy már nincs tiszta edényük.
A halogatás olyan probléma, amellyel sok embernek kell megküzdenie. Gyakran előfordul mindennapi feladataink során. Az emberek olyan kifogásokat használnak, mint „lusta vagyok”, „most nincs időm” vagy „holnap megcsinálom”.
Ha észrevetted, hogy néha halogatsz, próbáld meg apró dolgokkal kezdeni. Mosogass közvetlenül evés után, minden nap vidd ki a szemetet – ez egy egészséges szokás, hogy mindent időben elvégezzünk. Erre a szokásra életed fontosabb területein lesz szükséged, például a munkában vagy a másokkal való kapcsolatokban.

Ha olyan érzést kelt, mintha senki sem lakna ott

Pszichologia.rendetlenseg.otthon.5
Néhány ember otthona úgy néz ki, mintha csak alvásra szolgálna. A hely tiszta lehet, nagyon kevés a bútor, és szinte nincsenek edények. Néha még tűzhely, hűtőszekrény vagy egyéb szükséges holmik sincsenek bennük.
Ezek az apartmanok népszerűek a diákok körében, akik valójában nagyon kevés időt töltenek bennük. Azonban minél idősebb lesz az ember, annál nagyobb kényelmet és rendet akar az életében.
Ha a hely üresnek tűnik, de az ember sok időt tölt ott, az pszichés problémákra utalhat. Az egyik az éretlenség: a felnőtt ember még mindig arra vár, hogy valaki megjelenjen, és hangulatossá tegye számára a helyet. Például azt gondolják, hogy találnak egy partnert, aki eljön és kényelmessé teszi a lakást.

Ha maradékot hagynak a konyhában

Pszichologia.rendetlenseg.otthon.4
Állítólag a konyha a legtisztább hely a házban, mert itt eszünk és főzünk. Olaj- és zsírfoltok, maradékok, kávé- és teafoltok a csészéken – ezek a dolgok nemcsak rossz megjelenést kölcsönöznek a helynek, hanem egészségünkre is veszélyesek lehetnek.
Még azok is, akik nem igazán szeretnek takarítani, a biztonság kedvéért igyekeznek tisztán tartani a konyhát. Vannak azonban olyanok, akiket látszólag nem zavar a koszos konyha. És általában nem a lustaság a probléma.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a ritka takarítás a depresszió egyik jele . Az embereknek egyszerűen nincs energiájuk tisztán tartani otthonukat, és nagyon valószínű, hogy nem becsülik meg kellőképpen magukat – úgy gondolják, hogy nem érdemlik meg, hogy tiszta helyen éljenek. Másrészt a rendszeres takarítás és a rendetlenség javítja a hangulatot és segít a depresszió tüneteinek leküzdésében.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet