Pszichopaták és szociopaták mondták el, mi játszódik le a fejükben

Egy pszichopata vagy szociopata nem szereti, hogy a média miatt a legtöbb ember gyilkos hajlamot tulajdonít nekik.

Filmes gonoszok címkéjét cipeli egy pszichopata és szociopata

A televízió, a filmek és a könyvek számos téves elképzelést közvetítenek a pszichopata és a szociopata jellemvonásokkal rendelkezőkről, például gyilkosokként, bántalmazókként ábrázolják őket. Ráadásul egy kutatás szerint aki simán, tisztán issza a kávét, hajlamosabb a pszichopátiára. 

Amerikai Pszicho Pszichopatak Szociopatak Jellemzoi
Christian Bale a 2000-es Amerikai pszicho filmben / Fotó: Warner Bros.

A valóságban azonban a becslések szerint százból egy emberre ráillenek a pszichopátia klinikai tünetei, írja az IFL Science. A legtöbb pszichopatát (és szociopatát) nem diagnosztizálják, és észrevétlenül élhetik az életüket. Sőt, olykor még kifejezetten megnyerő tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek révén szakmájuk legjobbjaivá válhatnak – ötből egy menedzser pszichopata vonásokkal rendelkezik.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Redditen néhány pszichopata elmondta, hogyan élik meg ténylegesen a mindennapjaikat a média szenzációhajhászó  keretezése nélkül.

Sokáig azt hittem, hogy normális vagyok, és amikor a többiek kiakadtak valami miatt, akkor úgy gondoltam, csak túldramatizálják a helyzetet. Amikor hozzám közelállók haltak meg és nem éreztem semmit, akkor kezdtem el gyanakodni

– írta az egyik névtelen felhasználó. 

Egy másik felvállaltan pszichopata sem ért egyet a média által közvetített képpel, ami a lelkiismeretfurdalás nélkül gyilkolást illeti. Bevallása szerint sosem akart senkit sem bántani, csak régebben, fiatal korában, hogy ellenőrizze, tényleg nem érezne-e semmit. De erre a kérdésre már választ kapott, így jelenleg ez nem foglalkoztatja. 

„Szerintem egész egyedi véleményem van olyan megosztó témákról, mint az abortusz, a politika vagy a vallás, de általában az emberek megdöbbennek rajta” – fejtegette valaki.

Nem manipulálnak mindig, csak amikor szükséges

„A média tényleg úgy állítja be, hogy minden pszichopata gyilkos. Én nem vagyok az, bár a gyilkosság mindig lehetséges megoldás, de azt még egy pszichopata is tudja, hogy csak a végső kimenet, mint az öngyilkosság. Elég macerás kitervelni, a következmények meg csak bosszúsággal járnak” – jelezte egy másik egyén, mi is tartja vissza igazán.

A családi és baráti kapcsolatok során folyton rejtőzködniük és tettetniük kell magukat. 

„A családban és a barátok között mindig úgy csinálok, ahogy azt egy adott szituációban elvárják. Egy halálesetnél elég jól le lehet mérni, ha valaki kételkedne magában, hogy pszichopata-e. Nekem minden veszteség megkönnyebbülés – eggyel kevesebb esély arra, hogy rájöjjenek, ki vagyok” – jegyezte meg valaki. 

Többen is szóvá tették, hogy a tudatos pszichopatáknak nagyon fárasztó állandóan az elvárásoknak megfelelően viselkedni, hogy eltitkolják valós személyiségüket.

A legtöbb barátom és családtagom képben van a rendellenességemről, és nálam az bevált, ha előre szólok, még mielőtt ők kezdik el furcsállni a viselkedésemet. Ez eloszlatja azt az elképzelést, hogy az életünkben mindenkit manipulálni akarunk. Persze igen, de közben rendkívüli módon tudok hatást gyakorolni, mert nem érint meg semmi érzelmileg, és tudom, hogyan használjam az érzelmeket azért, hogy elérjem, amit szeretnék. De ez nem jelenti azt, hogy állandóan ezt csinálom, csak amikor szükséges. Mivel kevésbé élem át az érzelmeket, mint a többiek, ezért nem is akaszkodom rájuk

– osztotta meg egyikük tapasztalatát az őszinteségről és a manipulációról

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból