Követem Élet + Stílus Hol találkozhat művészet és valóság? Milyen kutatásra jutunk a...

Hol találkozhat művészet és valóság? Milyen kutatásra jutunk a politikai autoriter személyiségeknél?

Promóció

Válaszokra csak a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napok idei programjai közt lelhetünk. Mácsai Pál Terápiájában keresik a megoldást a titoktartásra, áttételre és kettős kapcsolatra. Dr. Lisznyai Sándor az elnyomó politikai vezetők viselkedésére. 

Promóció
- Advertisement -

2019-ben sem maradhatunk pszichológiai boncolgatás nélkül, hála a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napok programjainak. A programok közül kiválasztottunk kettőt kedvcsinálónak. Bővebb információkért látogass el a Pszinapszis hivatalos weboldalára!

A politikai viselkedés pszichoanalízise

Putyin és Hszi Csin-ping kínai vezető is feltűnik a magyar elnök előtt / Fotó NG Han Guan / AFP

Az előadásban a politikai viselkedés és attitűdök személyes vonatkozását, beágyazottságát kíséreljük meg felvázolni, modellt alkotni a politikai attitűdök megjelenéséről a személyiségfejlődés hátterében. Kísérletünk hasonló Adorno és munkatársai törekvéséhez az autoriter személyiség kutatása kapcsán, de a tünetegyüttes-megközelítés helyett sokkal inkább egy fejlődéslélektani elvet veszünk alapul (pl. Jane Loevinger ego-development elképzelését).

Ez itt a gondolatnélküliség forradalma – mi is helyzet 2018-ban?

Az ember, pláne, ha hírkövető, azt hiheti mindennapi hír fogyasztása során, hogy egy rendkívül turbulens időszakban élünk, amelyet ideológiai forradalmak és világrengető változások jellemeznek. Populista előretörés, migrációs válság, iszlamista gettók, genderharc és kulturkampf, amelyek meghatározzák a híradásokat. Politikai oldaltól függetlenül minden úgy mutatnak be, mintha egy új korszak kezdetén lennénk.

Az előadás egy speciális területet is igyekszik megragadni, a pszichológiában ritkán elemzett és nem túl népszerű fogalom, a gyűlölet természetrajzát. A gyűlöletet a fenti én-fejlődés elmélet keretében értelmezzük, valamint kitérünk a filozófiai vonatkozásokra is. A gyűlölet engesztelhetetlenségének értelmezését fontosnak tartjuk számos politikai attitűd és választás hátterének megértésében és értelmezésében. A gyűlölet pszichoanalitikus megközelítései kapcsán a bosszú, a depresszió és inaktivitás, az irracionális politikai döntések is új megvilágításba kerülnek.

Időpont: 2019. április 6., szombat 14 óra

Helyszín: 1131 Budapest, József Attila tér 4., Eisberg terem

Kerekasztal-beszélgetés a Terápia című sorozatról

Mácsai Pál a Terápia sorozatban / Fotó: HBO

Titoktartás, áttétel, kettős kapcsolat: a pszichoterápiában ismert jelenségek, melyeket a népszerű Terápia cím sorozat is bemutat a nagyközönségnek. Hol találkozhat művészet és valóság? Hogyan készültek a színészek szerepükre, és vajon milyen tanulsággal gazdagodtak általa?

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Volt-e saját élmény, ami esetleg segítette őket? Mi hozhatta a sorozat sikerét? A kerekasztal-beszélgetés a Terápia sorozat színészeivel, mint Mácsai Pál és Kiss Dániel, keresni a választ Dr. Bene Ágnes pszichiáter keresni a választ ezekhez hasonló kérdésekre. A moderátor Ördögh Csilla.

Időpont: 2019. április 6., szombat 14 óra

Helyszín: 1131 Budapest, József Attila tér 4., Eisberg terem

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3