Hol találkozhat művészet és valóság? Milyen kutatásra jutunk a politikai autoriter személyiségeknél?

Válaszokra csak a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napok idei programjai közt lelhetünk. Mácsai Pál Terápiájában keresik a megoldást a titoktartásra, áttételre és kettős kapcsolatra. Dr. Lisznyai Sándor az elnyomó politikai vezetők viselkedésére. 

2019-ben sem maradhatunk pszichológiai boncolgatás nélkül, hála a Pszinapszis Budapesti Pszichológiai Napok programjainak. A programok közül kiválasztottunk kettőt kedvcsinálónak. Bővebb információkért látogass el a Pszinapszis hivatalos weboldalára!

A politikai viselkedés pszichoanalízise

Putyin és Hszi Csin-ping kínai vezető is feltűnik a magyar elnök előtt / Fotó NG Han Guan / AFP

Az előadásban a politikai viselkedés és attitűdök személyes vonatkozását, beágyazottságát kíséreljük meg felvázolni, modellt alkotni a politikai attitűdök megjelenéséről a személyiségfejlődés hátterében. Kísérletünk hasonló Adorno és munkatársai törekvéséhez az autoriter személyiség kutatása kapcsán, de a tünetegyüttes-megközelítés helyett sokkal inkább egy fejlődéslélektani elvet veszünk alapul (pl. Jane Loevinger ego-development elképzelését).

Ez itt a gondolatnélküliség forradalma – mi is helyzet 2018-ban?

Az ember, pláne, ha hírkövető, azt hiheti mindennapi hír fogyasztása során, hogy egy rendkívül turbulens időszakban élünk, amelyet ideológiai forradalmak és világrengető változások jellemeznek. Populista előretörés, migrációs válság, iszlamista gettók, genderharc és kulturkampf, amelyek meghatározzák a híradásokat. Politikai oldaltól függetlenül minden úgy mutatnak be, mintha egy új korszak kezdetén lennénk.

Az előadás egy speciális területet is igyekszik megragadni, a pszichológiában ritkán elemzett és nem túl népszerű fogalom, a gyűlölet természetrajzát. A gyűlöletet a fenti én-fejlődés elmélet keretében értelmezzük, valamint kitérünk a filozófiai vonatkozásokra is. A gyűlölet engesztelhetetlenségének értelmezését fontosnak tartjuk számos politikai attitűd és választás hátterének megértésében és értelmezésében. A gyűlölet pszichoanalitikus megközelítései kapcsán a bosszú, a depresszió és inaktivitás, az irracionális politikai döntések is új megvilágításba kerülnek.

Időpont: 2019. április 6., szombat 14 óra

Helyszín: 1131 Budapest, József Attila tér 4., Eisberg terem

Kerekasztal-beszélgetés a Terápia című sorozatról

terapia macsai
Mácsai Pál a Terápia sorozatban / Fotó: HBO

Titoktartás, áttétel, kettős kapcsolat: a pszichoterápiában ismert jelenségek, melyeket a népszerű Terápia cím sorozat is bemutat a nagyközönségnek. Hol találkozhat művészet és valóság? Hogyan készültek a színészek szerepükre, és vajon milyen tanulsággal gazdagodtak általa?

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Volt-e saját élmény, ami esetleg segítette őket? Mi hozhatta a sorozat sikerét? A kerekasztal-beszélgetés a Terápia sorozat színészeivel, mint Mácsai Pál és Kiss Dániel, keresni a választ Dr. Bene Ágnes pszichiáter keresni a választ ezekhez hasonló kérdésekre. A moderátor Ördögh Csilla.

Időpont: 2019. április 6., szombat 14 óra

Helyszín: 1131 Budapest, József Attila tér 4., Eisberg terem


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból