Jelentések szerint orosz bandák értékes műtárgyakat lopnak el Ukrajnából, és magas rangú tisztviselők irányítása alatt csempészik vissza őket Oroszországba.

Egy digitális technológia csapat állt össze, hogy lekövesse a háború alatti műkincs csempészetet, és máris sikerült mintát felfedezni a bűncselekmények mögött, írjaDailyStar.

Úgy tűnik, hogy a szkíta arany a fosztogatók fő célpontja. Szkítia egykor Közép-Eurázsia régiója volt körülbelül 2000 évvel ezelőtt, és a nomád törzsek állatokat ábrázoló műalkotásokat készítettek, az arany pedig mára nagyon magas értékűvé vált a múzeumok számára. Szkíta arany többek között többek között Kijevben, nevezetesen az Ukrajna Történeti Kincstári Múzeumban, a Régészeti Intézetben és az Állami Régészeti Történeti Rezervátumban található.

Most nagyon erős bizonyíték van arra, hogy ez egy céltudatos orosz lépés, konkrét festményeket és dísztárgyakat céloztak meg és vittek ki Oroszországba

– mondta Brian Daniels, egy régészekkel, történészekkel és digitális képalkotó szakemberekkel dolgozó antropológus.

Annyi lopást jelentenek, hogy nehéz lenne tagadni, hogy stratégikus fosztogatásról van szó. Az ukránok egy listát szeretnének összeállítani az ellopott tárgyakról.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet