Aiden Aslint, az ukránok oldalán harcoló brit állampolgárt elkapták a kelet-ukrajnai szakadárok, és halálra ítélték, Putyin egy barátja pedig úgy gondolja, a büntetést Nagy-Britannia "védelme" érdekében kell végrehajtani.

Aiden Aslin brit állampolgár, párja ukrán, és 2018 óta harcol az ukránok oldalán. Ő és egy másik brit állampolgár, Shaun Pinner fogságba esett, és miután a csak Oroszország és Szíria által támogatott Donyecki Népköztársaság felfüggesztette a halálbüntetésre vonatkozó monatóriumot, elképzelhető, hogy kivégzik őket.

Vlagyimir Putyin védelmi szóvivője, Eduard Basurin megismételte a halálos ítélet végrehajtásáról szóló fenyegetést, amikor az orosz állami tévé egyik műsorvezetője megkérdezte, hogy megölnek-e olyan hadifoglyokat, mint Aslin és Pinner, akik Oroszország ellen harcolnak, írja a DailyStar.

Basurin zsoldosoknak nevezte a foglyokat, bár mind az Egyesült Királyság, mind Aslin családja is tagadták, hogy pénzért harcolna. A szóvivő szerint a külföldi hadifoglyok kivégzésére nem Oroszország, hanem a hazájuk védelme érdekében van szükség, “mert ha visszatérnének, megpróbálják ugyanezt tenni saját országukban”.

Nagy-Britannia hadifoglyoknak tekinti a két állampolgárát, és nem ismeri el az ítéletek jogérvényét. Szerintük a genfi egyezmények alapján megilleti őket a hadviselő feleknek kijáró mentesség, és így nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük azon a címen, hogy ellenséges tevékenységben vettek részt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk