Putyin az orosz-ukrán háború további eszkalálására törekszik az Iszlám Forradalmi Gárda bevonásával.

A Kijevet célzó rakétacsapásokat követően a hét elején Oroszország a konfliktus további eszkalálására törekedhet az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) munkatársainak toborzásával, írja a DailyStar.

Október 12-én az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz erők meg nem határozott számú iráni oktatót hoztak a krími Dzankojba, valamint a Herszon megyei Zaliznij kikötőbe és Hladivciba.

Vlagyimir Putyin valószínűleg azért hozta ezeket a fegyveres erőket Ukrajna megszállt területeire, hogy kiképezze az orosz csapatokat a Shahed-136 drónok használatára.

Kapcsolódó cikk

A központ úgy véli, hogy az ukrajnai megszállt régiókba való toborzásuk valóban megtanította az orosz erőket a Shahed-136 támadórepülőgépek használatára, amelyeket polgári célpontokra fognak használni.
Az Egyesült Államok 2019 áprilisa óta terrorista szervezetnek tekinti a Sepah néven is ismert IRGC-t, miközben a hírek szerint a CIA és a Pentagon néhány vezető tisztviselője ellenezte a nemzet álláspontját.
Az Egyesült Államok álláspontja ellenére az Egyesült Nemzetek Szervezete az IRGC-t valójában soha nem jelölte terrorszervezetként. Az Európai Unió sem ismerte el terrorista csoportként az IRGC-t, azonban szankciókat alkalmaznak a szervezettel szemben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.