Rácz András szerint nem volt véletlen a mariupoli gyerekkórház bombázása.

A Mariupol elleni támadást az orosz-ukrán háború kezdetén indították meg. A helyzet egyre komolyodott, a település alpolgármestere március harmadikán már arról számolt be, hogy a folyamatos harcok miatt a halottaikat sem tudják összegyűjteni, szerdán megerősítette, tömegsírokat kellett ásniuk, és egy gyerekkórház megsemmisült az orosz bombázás következtében.

Az RTL Reggeliben Rácz András politológust kérdezték arról, mit gondol a támadásról és a háborúról, írja a Blikk. A történész szerint egyáltalán nem véletlen a kórház rakétázása. Véleménye szerint az orosz hadsereg villámháborúról szőtt tervei szertefoszlottak, így stratégiát váltottak. Most az a cél, hogy a civilek szenvedésével növelje az ukrán politikai vezetésre nehezedő nyomást. 

Az orosz hadsereg jelenlegi haditerve, hogy ostromgyűrűt von a városok köré és lassan, szisztematikusan rommá lövi őket. Úgy gondolja, Kijevnek is kemény ostromra kell számítania, becslése szerint ez néhány napon belül el is kezdődik. 

A háború lehetséges végkimeneteleiről azt mondta, Ukrajnának még vannak tartalékai, 5-7 hétig még biztosan ki tudnak tartani. 

Olyan kimenetel, hogy ezt Ukrajna katonai értelemben meg tudná nyerni, tehát az összes orosz katonát kiveri az országból, ilyen kimenetel nincs. Az tűnik a legjobb forgatókönyvnek, hogy valamiféle kompromisszumos megegyezéssel zárul, az orosz csapatok pedig kivonulnak Ukrajnából. Ez a legjobb eset.

A legrosszabb forgatókönyvnek azt nevezte, ha Ukrajna fegyverletételre kényszerül. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet