Megjelent hétfőn a fehérorosz külügyminisztérium sajtótájékoztatóján a májusban őrizetbe vett Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, és a sajtó jelen lévő képviselőinek azt mondta, hogy jól érzi magát, senki se bántalmazta – erről számolt be a rigai székhelyű, orosz nyelvű Meduza hírportál.

Raman Prataszevics független újságíró „kitűnően érzi magát” a diktatúra foglyaként

A Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna – amely a fehérorosz nyilvánosság egyetlen szabad információforrása – 26 éves volt főszerkesztője, Raman Prataszevics az újságírói kérdésekre, hogy bántották és kínozták-e az előzetes őrizetben, azt válaszolta, hogy „kitűnően érzi magát, nagyszerű hangulatban van, nincs oka panaszra”.

„Senki se bántott, egy ujjal se értek hozzám. Kérem, hogy kevesebb pletykát és találgatást terjesszenek az egészségi állapotomról. Anya, apa, ne aggódjatok. Tényleg minden rendben van” – mondta.

letartóztatott Prataszevics kijelentette, hogy „senki se kényszerítette együttműködésre a nyomozóhatóságokkal”. „Ez az én személyes választásom. Tudatában vagyok annak, hogy mekkora kárt okoztam az államnak” – mondta.

Kapcsolódó cikk

Az újságíró hozzátette: soha nem lenne Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök támogatója, de „tiszteli őt, mint embert, akinek sikerült hatalmon maradnia a 2020-as ellenzéki tüntetések után is”. A fehérorosz nemzeti sajtóközpont által interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón egyesek kétségbe vonták Prataszevics kijelentéseinek hitelességét, például a BBC  újságírói tiltakozásul elhagyták a termet.

Szofija Szapega továbbra is őrizetben van

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak.

Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta Fehéroroszország ellen.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint szintén hétfőn egy minszki bíróság elutasította Szofija Szapega fellebbezését az őrizetbe vétele ellen. Védője, Aljakszandr Filanovics a fejlemény kapcsán elmondta, hogy a döntés ellen további fellebbezést nyújtanak be. Filanovics közölte továbbá, hogy védencét két ügyben vádolják, de ezeket nem árulhatja el titoktartási kötelezettségei miatt. Dzmitrij Hara, a fehérorosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője mindazonáltal később egy sajtótájékoztatón elmondta: Szapegát társadalmi viszály szításával vádolják, valamint a közrendet súlyosan sértő tömeges megmozdulások szervezésével. Tavaly novemberben a Szabad Európa rádió hat munkatársát börtönözték be Fehéroroszországban

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet