Egyre jobban dagad a nemzetközi botrány Raman Prataszevics fehérorosz letartóztatása miatt. Szijjártó Péter is megszólalt szűkszavúan az ügyben. Az EU mellett több állam is bekérette a fehérorosz nagykövetet.

Követelik az újságíró szabadon engedését

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét – írta az MTI. Az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró, Raman Prataszevics szabadon bocsátására szólítottak fel.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, valamint elítéli Raman Prataszevics letartóztatását.

Raman Prataszevics Ujsagiro Feherororszorszag
Raman Prataszevics Fehérorosz Újságíró./ Fotó: Michal Fludra / Afp

Az EU álláspontja szerint a felháborító intézkedés a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátását követeli.

Az ügy az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére kerül. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit – tette hozzá Borrell.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig kijelentette: következményekkel jár a fehérorosz rezsim “felháborító és jogtalan” magatartása.

Prataszevics: Hazámban halálos ítélet vár rám

Vasárnap este előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben a Ryanair repülőgépe, ahol őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított Nexta nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

A fehérorosz külügyi tárca védelmébe vette a helyi hatóságok döntését, valamint közölte, hogy Minszk szükség esetén engedélyezi a szakértői vizsgálatot a Ryanair légitársaság járatának ügyében. A tájékoztatás szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia a fehérorosz fővárosban, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak, hogy elkísérje az utasszállítót a minszki repülőtérre.
Kapcsolódó cikk
A fehérorosz külügyminisztérium weboldalán hétfőn megjelent közlemény szerint a hatóságok a nemzetközi jogszabályokkal összhangban jártak el, valamint azzal vádoltak egyes európai országokat, hogy teljesen feleslegesen terelik az ügyet politikai síkra.

Az ország állami médiájában szintén leszögezték: a légiforgalmi irányítás a szabályoknak megfelelően járt el, amikor fehérorosz területen utasította leszállásra a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, amelyen rajta volt Raman Prataszevics. Közölték, hogy a minszki repülőtér volt a bombafenyegetés bejelentése idején a legközelebbi repülőtér, és hozzátették, nem a fehérorosz fél hibája, hogy a fedélzeten „szélsőséges is volt”.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

Prataszevics utastársai a Delfi című litván lapnak arról számoltak be, hogy a 26 éves férfi kétségbeesett a kényszerleszállás hallatára, és azt mondta, hazájában halálos ítélet vár rá.

A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával.

A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból. Minszket a járat eltérítése miatt a nemzetközi közösség széles körben bírálta.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében nyilvánította szélsőségesnek a Nexta nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Szijjártó Péter szűkszavúan reagált

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Prataszevics azonnali szabadon bocsátását is követelte. A pozsonyi külügy bekérette a fehérorosz ideiglenes követségi ügyvivőt, hogy így tiltakozzon Minszk vasárnapi brutális akciója ellen.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter is megszólalt, noha az esti órákig kellett várni, és nem közleményt adott ki, hanem újságírói kérdésre válaszolt. 

Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi

– mondta szűkszavúan az ATV megkeresésére.

A fehérorosz hatóság videójában hamisnak nevezte a kórházi kezeléséről szóló híreket

Néhány órája videót töltöttek fel a belarusz hatóságok Raman Prataszevicsről, a Minszkbe eltérített repülőgépen letartóztatott újságíróról.

A felvételen Prataszevics arról beszél, hogy jó egészségben van, és hogy a korábban elterjedt, szívbetegségéről és kórházi kezeléséről szóló hírek hamisak.

A belarusz újságíró azt is elmondta, hogy előzetes letartóztatásban tartják a fővárosban, amiért tavaly részt vett a minszki tömegtüntetések szervezésében.

Raman Prataszevics édesapja szerint megtervezett akció volt

Raman Prataszevics édesapja a Szabad Európának adott interjúban abszurdnak nevezte, hogy a Ryanair eltérítéséhez hasonló eset egyáltalán megtörténhet a 21. században.

Dzmitrij Prataszevics meg van róla győződve, hogy egy alaposan megtervezett akcióról van szó. Elmondta azt is, hogy elhagyták hazájukat, mert félnek a fiuk politikai tevékenysége miatti politikai megtorlástól. „Engem és 80 másik volt katonatársamat megfosztottak a rangunktól” – felelte.

A fehérorosz titkosszolgálat négy embere is a leszállásra kényszerített gépen utazott

A fehérorosz KGB emberei is azon a gépen utaztak, amit vasárnap kényszerítettek leszállásra Minszkben, erősítette meg a Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary.

O’Leary szerint a letartóztatott újságírón és barátnőjén kívül még négy utas hagyta el a fedélzetet, később pedig nem folytatta utazását. A négy gépen utazó titkosszolgálati emberen kívül O’Leary szerint a repülőtéren is több KGB-s várta a bombafenyegetés miatt földre kényszerített gépet, írta a The Guardian.

A felrobbantott újságíró ügyében is a fehérorosz KGB állhat

Idén januárban egy másik újságíró ügyében került a nemzetközi címlapokra Alekszandr Grigorjevics Lukasenko fehérorosz köztársasági elnök országa, illetve konkrétan ő maga is. Mint megírtuk, négy éve, 2016 júliusában vesztette életét Pavel Seremet minszki születésű, Kijevben élő, ám orosz állampolgár. Az újságírót nyilvánosságra kerülő hangfelvételek szerint Alexander Lukashenko fehérorosz elnök utasítására ölték meg.

Egy ukrán hírportál cikke szerint 2008-2012 között rejtett eszközzel készített felvételeken több, Németországban tartózkodó fehérorosz ellenzéki méreggel, robbantással, illetve autójuk megrongálásával való „likvidálásáról” is szó esik Lukashenko fehérorosz elnök utasítására, és a gyilkosságok finanszírozására az államfő állítólag 1,5 millió dollárt különített el – írta a hírportál.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk