Adminisztratív szabálysértésekre hivatkozva bebörtönözték a Szabad Európa fehérorosz szolgálata, a Svaboda Rádió 6 munkatársát.

Tudósítani bűn a fehérorosz kormány szerint

A legutóbbi hullámban őrizetbe vett újságírók között van Andrej Rabcsik, Andrej Sauluha, Ihar Karnej, Makszim Laureckij, Julija Kotszkaja és Aleh Hruzdzilovics – írja a Szabad Európa.

Szabad Europa Radio Ujsagirok Bebortonzes Belerusz Feheroroszorszag Svodoba Radio
A Szabad Európa Belarusz Szerkesztőségének Őrizetbe Vett Újságírói (Bal Fentről): Makszim Laureckij, Julija Kotszkaja, Andrej Sauluha, Andrej Rabcsik, Ihar Karnej És Aleh Hruzdzilovics.

Az érintetteket közül Rabcsikot, Sauluhát és Kotszkaját azzal az indokkal állították elő, hogy részt vettek a november 15-én a minszki Puskinszkaja metróállomásnál zajló demonstráción. Valójában a rendőrség a hotelszobájukból hurcolta el őket.

A november 15-i tudósítása alatt Karnejt is letartóztatták, csakúgy mint 1200 másik embert, akik Aljakszandr Lukasenka lemondását és új választások kiírását követeljék. Laureckijt november 16-án, egy tüntetésre tartva tartóztatták le. Még azelőtt elfogták, hogy egyáltalán látta volna a demonstrációt.

Pár nappal előtte, november 12-én a belarusz bíróság Aleh Hruzdzilovicsot 15 nap börtönbüntetésre ítélte azért, mert tudósított egy október 25-i utcai tüntetésről.

Az ország legismertebb bloggere 150 napja, ítélet nélkül raboskodik

„A belarusz kormány a mi újságíróink mellett még számos riportert börtönzött be, akiket csak azért büntetnek meg, mert a munkájukat végezték, vagyis objektív módon tudósítottak a választások utáni eseményekről. Ezek az elítélendő lépések nem tántorítanak el minket, és továbbra is minden lehetséges eszközt megragadunk, hogy tájékoztassuk a belarusz embereket az országban történő jogsértésekről”
– olvasható Daisy Sindelar, az RFE/RL (Radio Free Europe) ügyvezető elnökének nyilatkozatában.

Ihar Loszik, a Szabad Európa munkatársa június 25. óta, azaz több mint 150 napja van rács mögött ítélet nélkül.

Loszik az ország egyik legismertebb bloggere, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy a választások előtt „a közrend megzavarására” használta népszerű Telegram-csatornáját. Felesége, Daria szerint Loszikot „szándékosan embertelen körülmények között” tartják fogva, az elmúlt 150 napban nem engedélyezték, hogy felesége, kislánya vagy szülei meglátogassák.

Kapcsolódó cikk

A kormány információs blokádja ellenére a belarusz szerkesztőség folytatja a független tudósítást, bár ezt megnehezíti, hogy október 2. óta sajtóakkreditáció nélkül kell dolgozniuk, miután a belarusz külügyminiszter visszavonta minden külföldi médiumnak dolgozó újságíró engedélyét. A tudósításhoz felhasználják a Telegram, az Instagram, a YouTube-csatornáit, és a szigorú internetcenzúra megkerülése érdekében létrehoztak több tükrözött weboldalt és egy új híralkalmazást.

A Szabad Európa helyi tudósítói segítségével közöl híreket 23 országból, ahol korlátozzák a médiaszabadságot, vagy még kevés hivatásos újságíró dolgozik. A szervezet része a 2020. szeptember 8-án újraindult magyar szerkesztőség is.

A Szabad Európa közölte: az RFE/RL tudósítói immáron 30 éve dolgoznak Belaruszban, és ez idő alatt sosem akadályozták annyira a munkájukat, mint az elmúlt 5 hónapban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet