2016-ban észlelték először a Havanna-szindrómát, de még mindig nem tudják, mi lehet a rejtélyes kór okozója.

A BBC cikke szerint az amerikai hírszerzők arra gyanakodnak, hogy valamilyen rejtett eszköz okozhatja a Havanna-szindrómát.

A kórt 2016-ban észlelték az Egyesült Államok és Kanada havannai nagykövetség alkalmazottainál. A betegség tüneteit hamar sikerült megállapítani, fejfájással, hányingerrel és látásromlással jár, de hosszú ideje nem tudtak rájönni, mi okozza a problémát. A CIA kizárta az ellenséges hatalom támadássorozatának lehetőségét.

Az amerikai hírszerzők ezernél is több dokumentumot vizsgáltak át, és kimutatták, a megbetegedések egy részénél nem lehet környezeti vagy egészségügyi állapottal magyarázni a kór kialakulását. Mindeközben egy Fülöp-szigeteki lány rejtélyes állapotát is Amerikában vizsgálják, aki 16 évesen 50-nek néz ki egy betegség miatt

Az amerikai hírszerzők arra jutottak, a Havanna-szindrómát valamilyen külső hatás okozhatja. A lehetséges kiváltó okok közé sorolták az akusztikus behatást, kémiai és biológiai anyagokat, ionizáló sugárzást, természeti és környezeti tényezőket, valamint rádiófrekvenciás és egyéb elektromágneses energiát.

A hírszerzők egy nem szabványos antennával előállítható pulzáló elektromágneses energiára gyanakszanak. Egy ilyen antennát könnyen el lehet helyezni a falban, és úgy is hatásos tud lenni. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet