Még soha nem volt együtt ennyi értékes Rembrandt-festmény

Rembradt van Rijn, a híres holland festő tíz festményét és több mint félszáz rajzát láthatják péntektől az érdeklődők a prágai Kinsky palotában megnyílt kiállításon.

A járvány miatt hosszabb időre ez lehet az utolsó kiállítás

A Rembrandt: Az ember portréja elnevezésű kiállítás a prágai cseh Nemzeti Galéria idei legnagyobb szabású projektje. Megnyitását a koronavírus-járvány miatt többször is elhalasztották.

rembrandt egy ember portreja festmeny
Rembrandt: Egy ember portréja / Fotó: Cseh Nemzeti Galéria

A járvány miatt a neves külföldi múzeumok és képtárak képviselői, akik a Rembrandt-alkotásokat a prágai galériának kölcsönözték, nem tudtak megjelenni az ünnepi megnyitón – közölte Lucie Nemecková, a tárlat kurátora újságírókkal.

cseh nemzeti galeria rembrandt egy ember portreja festmeny
Lucie Němečková, a kiállítás kurátora / Fotó: Katarína Hudačinová

Megjegyezte: nem kizárt, hogy ez a kiállítás a járvány miatt hosszabb időre az utolsó a maga nemében Prágában.

Egy kivétel mind kölcsönben érkezett

A cseh gyűjteményekben egyetlen Rembrandt-kép szerepel, Az ember portréja, a többi alkotást Kölnből, New Yorkból, Madridból, Londonból, Bécsből és Amszterdamból kapta kölcsön a prágai Nemzeti Galéria.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ennyi értékes Rembrandt-alkotás együtt még soha nem volt látható Prágában[/perfectpullquote]

– jelentette ki Anne-Marie Nedoma, a galéria igazgatója a csütörtöki ünnepi megnyitón. Szerinte a kiállított képek és rajzok a látogatót Rembrandt egész életén végigvezetik.

Minden eddiginél legjobb minőségben nézheted meg Rembrandt Éjjeli őrjárat festményét

A múzeum a The Guardian cikke szerint egyúttal közölte, hogy a festmény restaurálásának befejezése késik. Mint beszámoltunk róla, a látogatók szeme láttára restaurálták a mesterművet. A művelet tavaly kezdődött, és a múzeum folyamatosan online közvetítette a szakemberek munkáját. Noha keveset tudunk a kiváló festő, Rembrandt életéről, a lelkes kutatók nem adták fel, hogy megfejtsék technikája titkát.

Nemrég egyébként egy pincében találták meg a holland mester egyik művét, amit korábban ráadásul hamisnak hittek. Az egyik önarcképét, ami 15×20 cm-es, 6 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülték.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból