Minden eddiginél jobb minőségben nézheted meg Rembrandt Éjjeli őrjárat festményét

Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.

528 fotóból állították össze az Éjjeli őrjárat nagy felbontású képét

A múzeum a The Guardian cikke szerint egyúttal közölte, hogy a festmény restaurálásának befejezése késik. Mint beszámoltunk róla, a látogatók szeme láttára restaurálták a mesterművet. A művelet tavaly kezdődött, és a múzeum folyamatosan online közvetítette a szakemberek munkáját. Noha keveset tudunk a kiváló festő, Rembrandt életéről, a lelkes kutatók nem adták fel, hogy megfejtsék technikája titkát. Az elképesztő felfedezés áttörést jelent a képek restaurálásában. És ha már restaurálás, ne feledkezzünk meg arról a szenzációról sem, hogy a restaurálás közben derült ki, hogy a majd’ mint 400 éves Fiatal nő festmény a holland mester műve.

Az Éjjeli őrjárat most közzétett 44,8 gigapixeles fotóját 528 különböző fotóból állították össze. Ez a részletgazdag felbontás lehetővé teszi, hogy az óriási vászon minden ecsetvonását külön meg tudják nézni az érdeklődők.

rembrandt ejjeli orjarat festmeny nagy felbontas
Rembrandt Éjjeli őrjárat festményének restaurációja közben / Fotó: Robin Utrecht / AFP

A nagyfelbontású fotót a restaurációs munkák alatt készítették, hogy a szakemberek alaposan tanulmányozhassák a festmény minden pontját és fel tudják deríteni, hol tett kárt az idő a festményben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Taco Dibbits, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az Éjjeli őrjáraton dolgozó restaurátorok a legfejlettebb technológiákat használják, és folyamatosan feszegetik a lehetőségek határait. A fénykép kulcsfontosságú információforrása lett a szakembereknek, a múzeum honlapjára látogatók pedig aprólékosan megcsodálhatják a mű minden részletét[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta az igazgató.

2021 elejére csúszik a munkálat

A 12 fős restaurátorcsoport tavaly júliusban kezdett el dolgozni a külön ehhez a munkához létrehozott hét négyzetméteres üvegkamrában. A koronavírus-járvány alatt életbelépett távolságtartási szabályok miatt azonban az eredeti munkatervet nem tudják tartani.

Az eredeti terv szerint a munka második fázisa 2020 nyarán kezdődött volna. Mivel ez nem lehetséges, 2021 elejére csúsztatták el. Az üvegkamrában zajló munka rendjét a biztonsági szabályok szerint határozták meg, tehát egyszerre legfeljebb két ember dolgozhat a festmény restaurálásán a kis helyiségben.

A restaurátorok a karantén miatt néhány hét szünetet is tartottak, munkájukat szerdán kezdték el ismét.

Máig nincsenek meg a tettesei minden idők egyik legnagyobb műkincsrablásának

Huszonkilenc éve, 1990. március 18-án történt minden idők egyik legnagyobb műkincsrablása. Ismeretlen tettesek csaknem félmilliárd dollár értékben vittek el festményeket a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum. Az alkotásokat – köztük Rembrandt és Degas műveit – a mai napig nem találták meg.

A Rijksmuseum várhatóan június 1-jén nyit ki újra, de a napi látogatószámot a megszokott tízezer helyett kétezer főben maximálják, hogy eleget tudjanak tenni a fizikai távolságtartás követelményének.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méretű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat betölt a Rijksmuseumban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból