A többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra többszörös kedvezményes árú gázmennyiséget lehet igénybe venni, akkor is, ha azok nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak.

A kormány új rendeletet adott, ki amelyben bevezette a családi fogyasztói közösségek fogalmát, írjaSzeretlek Magyarország.

Ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy „lakás rendeltetési egység” van, többszörös rezsicsökkentett árú gázmennyiséget vehetnek igénybe, akkor is, ha csak egy közös mérőóra van az ingatlanon. Ehhez egy igazolásra van szükség, amit a település jegyzője kérelem után 8 napon belül köteles kiállítani.

Az igazolás kiállításakor a jegyzőnek a jogszerű használatot kell vélelmeznie, tehát akkor is ki kell adnia az igazolást, ha a a lakások kialakítása, használata nem jogszerű. Viszont az igazolást csak a rezsicsökkentéshez lehet felhasználni, és megvan annak a veszélye, hogy a jegyző a folyamat során észleli a jogellenes használatot, állapotot, ami kellemetlenséget okozhat a tulajdonosnak és az ott élőknek.

A kedvezményes árú gázmennyiség annyiszor jár, ahány lakás az okiratban szerepel. Ilyen hatósági bizonyítvány nélkül csak mérőóránként (mérési) helyenként jár a kedvezményes mennyiség (kivéve a közös gázfűtésű társasházaknál, lakásszövetkezeteknél, amelyekre külön szabályok vonatkoznak). Az igazolással a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, ami a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár időarányosan.

A kérelmezőnek büntetőjogi és kártérítési felelősséget kell vállalni azért, hogy a kérelemben szereplő lakásszám valós. Ha a szolgáltató kérésére lefolytatott ellenőrzés során az eljáró hatóság (jegyző, építésügyi hatóság) kideríti, hogy ez nem így van, akkor a jogosulatlanul igénybe vett mennyiséget a piaci ár másfélszeresén kell kifizetni.

A kedvezményes gázár szempontjából önálló „lakás rendeltetési egységnek” olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység minősül, melynek lakóhelyiségei, főzőhelyiségei, egészségügyi helyiségei, közlekedő helyiségei és tároló helyiségei úgy vannak kialakítva, hogy együttesen lehetővé teszik a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását, a főzést, mosogatást és az étkezést, a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot, az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását. A lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Azoknak, akik a családi otthonteremtési támogatást (CSOK) tetőtér-beépítésre veszik igénybe, plusz kedvezményes gázmennyiséget biztosít a rendelet, amit a lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat bemutatásával kaphatják meg a jogosultak. Így az egy mérőórás, de plusz tetőtér-beépítéses lakóingatlanokban a kedvezményes mennyiség megduplázható.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.