Nem sok változást történt tavalyhoz képest a Rich List 2021-es összeállításán: J. K. Rowling továbbra is a leggazdagabb irodalmár, Sir Paul McCartney és Lord Andrew Lloyd-Webber harcolnak az elsőségért. Mészáros Lőrinc pedig megelőzné Sir Elton Johnt és Mick Jaggert is, ha brit lenne.

Rich List 2021: Vagyonosabbak lettek tavalyhoz képest

A The Sunday Times vasárnapi brit lap 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő leggazdagabbak becsült vagyonáról. 

A most 33. alkalommal elkészített összesítés szerint – amelynek felső 250-es mezőnyét a lap már pénteken ismertette online kiadásában – Nagy-Britanniában 171 milliárdos él, 24-gyel több, mint egy éve, szemlézte a magyar állami hírügynökség, az MTI.

A nagy-britanniai milliárdosok összvagyona jelenleg 592,269 milliárd font (több mint 240 ezer milliárd forint), 21,7 százalékkal több, mint tavaly.

A teljes, 250 tagú mezőny együttes vagyona 658,1 milliárd font, 16,3 százalékkal magasabb a tavalyi 565,7 milliárd fontos becslésnél.

A Rich List 2021 összeállítói szerint a koronavírus-járvány elsősorban olyan üzleti szektorokban teremtett kiugrási lehetőséget, mint az online divatáru-kiskereskedelem, valamint a számítógépes játékok és más olyan technológiai vállalkozások, amelyek közvetlenül el tudták juttatni termékeiket a fogyasztóhoz, elviselhetőbbé téve az életet a járvány megfékezését célzó korlátozások idején.

2015 után újra Sir Leonard Blavatnik a leggazdagabb brit

Az abszolút idei vagyonrekorder az ukrajnai születésű olaj-, zene- és médiamágnás, Sir Leonard Blavatnik, akinek a Rich List 2021 szerkesztői 23 milliárd fontos vagyont mutattak ki, 7,219 milliárd fonttal többet, mint tavaly.

Sir-Leonard-Blavatnik-Rich-List-2021
Sir Leonard Blavatnik / Fotó: Evan Agostini

A 63 éves Blavatnik másodszor került a The Sunday Times vagyonlistájának élére: először 2015-ben vezette a mezőnyt, akkor 13,17 milliárd fontos vagyonnal.

J. K. Rowling letaszíthatatlan az irodalmi trónról

Az irodalmárok vagyonlistáját továbbra is a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, Joanne K. Rowling vezeti, akinek a Rich List 2021 szerkesztői 820 millió font vagyont tulajdonítanak, 25 millió fonttal többet, mint tavaly. És hiába a botrány, a könyveinek népszerűsége nem csökkent.

J. K. Rowling az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont világviszonylatban is messze a leggazdagabb regényíró.

A Rich List 2021 szerkesztői szerint jövedelmei alapján az 55 éves Rowling is már csatlakozhatott volna a nagy-britanniai milliárdosok klubjához, és ez csak azért nem történt meg, mert vagyonából rendkívül nagyvonalúan támogat különböző jótékonysági szervezeteket és programokat.

Tavaly például egymillió fontot adományozott a koronavírus-járvány alatt hajléktalanná, illetve családon belüli erőszak áldozatává vált emberek megsegítésére.

Mindemellett tavaly teljesen ingyen hozzáférhetővé tette online felületeken a The Ickabog címmel írt – a Harry Potter-sorozattól független – mesesorozatát, és amikor a mű novemberben könyv formájában is megjelent, a jogdíjakat teljes egészében olyan jótékonysági szervezeteknek ajánlotta fel, amelyek különösen megszenvedték a koronavírus-járvány bevételcsökkentő hatásait.

Paul McCartney idén is gazdagabb, mint Lord Andrew Lloyd-Webber

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listájának éllovasait – legalábbis anyagi szempontból – ugyanakkor a tervezett turnék elmaradása ellenére sem viselte meg a járvány. A Rich List 2021 összeállítói szerint ez mindenekelőtt a nagy zenei világcégek – elsősorban a Sony, a Universal és a Warner – streaming-szolgáltatásai iránti megugró keresletnek köszönhető.

A lista szerkesztői példaként kiemelik Sir Mick Jaggert, a Rolling Stones frontemberét. Az együttes tavaly Észak-Amerikában turnézott volna, és ebből akár 150 millió dollár is befolyhatott volna, ám ez a járvány miatt elmaradt. Jagger vagyona azonban a Rich List 2021 szerint ennek ellenére 25 millió fonttal 310 millió fontra gyarapodott.

A zenei vagyonlistát mindazonáltal továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője a Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint jelenleg 820 millió fontot tudhat bankszámláján, 20 millió fonttal többet, mint tavaly.

Andrew-Lloyd-Webber-Zenesz
Andrew Lloyd Webber / Fotó: Getty Images

Lord Andrew Lloyd-Webber, a világhírű musicalszerző tavaly még McCartney-val holtversenyben szintén a zenei vagyonlista élén állt. (Fontos megjegyezni, hogy a lista összeállítói tavaly óta feleségek és férjek vagyonával összevonva számolják a vagyonosodást. Így történt meg, hogy McCartney felesége miatt a zenész került az első helyre.) Sőt, 2019-ben hosszú évek után letaszította a képzeletbeli trónról McCartney-t. Azon a listán egyébként Ed Sheeran volt a leggazdagabb a maga 160 millió fontos bevételével a brit a fiatal nemzedékből. Az idei kimutatás szerint azonban az elmúlt egy évben hatalmas összeget, 275 millió fontot veszített, és az így megmaradt 525 millió fontos vagyonával a harmadik helyre csúszott vissza, a U2 mögé, amelynek kollektív vagyonát az idei Rich List szerzői 620 millió fontra taksálják.

Lord Lloyd-Webber a londoni West Enden hét színházat birtokol, ám ezek több mint egy éve zárva vannak. Lloyd-Webber nemrégiben elmondta: a teljes bevételkiesés mellett ezeknek a színházaknak a puszta fenntartása havonta egymillió fontba kerül.

Kapcsolódó cikk

Sir Elton John, a brit rock veterán szupersztárja a zenei vagyonlista negyedik helyére jött fel a tavalyi ötödikről. A Rich List 2021 szerkesztőinek becslése szerint Sir Elton vagyona 15 millió fontos gyarapodással jelenleg 375 millió font.

A tavalyi listán a fiatal nemzedékből Rihanna került ki győztesen. egyetlen év alatt 351,6 millió fontot keresett, de nem elsősorban dalaival, hanem igen sikeres, a világ egyik legnagyobb luxusipari társaságával, az LVMH-val közösen forgalmazott, Fenty Beautymárkanév alatt futó kozmetikai termékeivel.

A Rich List 2020 szerkesztői szerint Rihannának minden esélye megvan arra, hogy ő legyen az első brit zenészmilliárdos

Mészáros Lőrinc teljesítménye lenyűgöző

Érdekesség, hogy ha a Forbes listájával összehasonlítjuk a Rich listet, egyértelműen kirajzolódik, Mészáros Lőrinc vagyona több mint háromszorosa Sir Elton Johnének, és csaknem négyszerese Mick Jaggerének.

A 2020-as összeállításban a Forbes azt írta, az építőipari cégei alig győzik a munkát, a médiában és az agráriumban továbbterjeszkedett, az energetikában is erősítene – az Opus árfolyama visszaerősödött az első járványhullám után – és továbbra is jelentős osztalékhoz jut az állami tendereken rendre jól szereplő cégeiből. Külföldön terjeszkede a Mészáros Csoport.

Mészáros egyébként az elmúlt időszakban párkapcsolatai miatt került a hírekbe. A régóta terjedő pletyka hivatalossá vált, Várkonyi Andrea műsorvezetővel egy párt alkotnak. Sőt, Várkonyi kedvéért – akinek üzleti karrierjét is igencsak segíti Mészáros teljesen megváltozott, le is fogyott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.