Ómolnár Miklóst és Gábor Lászlót a kormánypárti sajtóban megjelent rágalmazó-karaktergyilkos cikkek miatt indult büntetőügyben tanúként hallgatják meg, írja az Index.

Tanúként hallgatják ki az Origo és a Ripost főszerkesztőit

A Momentum Mozgalom és Donáth Anna európai uniós képviselő, a párt elnökségi tagja a Facebookon arról számolt be szombaton, hogy egy bírósági döntés nyomán várhatóan tanúként hallgatják meg Ómolnár Miklóst, a ripost.hu és a Ripost újság főszerkesztőjét, illetve Gábor Lászlót, az Origo főszerkesztőjét abban a büntetőügyben, ami rágalmazás indult a KESMA említett médiatermékei ellen.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője karaktergyilkos cikke miatt tett feljelentést

A kormánypárti médiumok azt állították a bűncselekménnyel nagy nyilvánosság előtt megrágalmazva a Momentum alelnökét és uniós képviselőjét, hogy Donáth Anna szexuálisan zaklatott a Sziget Fesztiválon egy fiatal lányt.

“Szexuálisan zaklatta”

A Ripost egész pontosan azt írta, hogy: „Egy diáklány állítja: Szexuálisan zaklatta a Momentum EU-képviselőnője.”

Az Origo pedig ezt közölte: „Egy fiatal lány állítja: Donáth Anna szexuálisan zaklatta a Sziget Fesztivál után.”

Visszavonta a Google az Origótól a 15 milliót, mert a kormány szócsöve

A Google DNI-pályázatán 50 ezer ezurót nyert az Origo mögött álló tulajdonos, a New Wave Media Group. Azonban később ezt felülvizsgálta, majd visszavonta. A két esemény között a New York Times cikke jelent meg, amelyben az Origót a kormány propaganda hírportálja.

Donáth Anna közölte, hogy a „két főszerkesztő és propagandalapjaik saját fikciójukat közölték tényállításként”, emiatt fordult bírósághoz, mely ezután ismeretlen tettes ellen rendelt el rágalmazás vétsége miatt nyomozást.

A képviselő szerint nem szabad szótlanul tűrni, ami az Origónál és a Ripostnál történt, hiszen nem csupán sajtóetikai aggályokat vet fel az eset.

Donáth Anna úgy érzi, nem szabad hagyni, hogy az efféle hazudozások tovább folytatódhassanak, hiszen az emberek fejében a negatív állítások maradnak meg.

Security Check Required

No Description

„Meg fognak bűnhődni azért, hogy folyamatosan hazudnak, hogy bármikor használhatók arra, hogy megpróbálják tönkretenni azoknak az életét, akiket veszélyesnek gondolnak a kormányra nézve nézve. A büntetőeljárást addig folytatjuk, amíg a bíróság nem mondja ki az igazat! Nem hagyom, hogy elkenjék a felelősségüket. Nem hagyom, hogy egy névtelen «diáklány» olvasói levele mögé bújva, az «elmondottak» ellenőrzése nélkül hazudjanak tovább” – írta az EP-képviselő.

A Momentum független és alternatív médiát építene ki

A Momentum elnöke a párt 1956-os megemlékezésén arról beszélt, ma már egy gyenge Orbán Viktort és egy erős ellenzéket lát Magyarországon. Arra is kitért beszédében, hogy alternatív média építését tervezi a mozgalom városi és kerületi lapokból.

Mint arról korábban beszámoltunk, szintén rágalmazás miatt folyikegyik másik büntetőeljárás is az Origo és a TV2 munkatársai ellen. Abban az esetben a DK a feljelentést azért tette, mert a kormányközeli médiumok szexuális zaklatással vádolták meg a DK egyik politikusát.

Az Origo és a Ripost állításait Donáth Annával kapcsolatban egyébként egyebek mellett a Magyar Hírlap és a Lokál is lehozta.