Kiderült, hogy nem teljesen alaptalanok az ezzel kapcsolatos híresztelések. A baj magával a rizzsel van és már jóval azelőtt, hogy megfőznénk. A nyers rizs tartalmazhat egy Bacillus Cereus nevű baktériumot, ami a talajból kerül a rizsbe, és még a főzést is képesek túlélni.
Kapcsolódó cikk
9 főzési szokás, amiről nem gondoltuk, hogy veszélyes lehet
Az élelmiszerek tárolása szempontjából kockázatosnak tartott hőmérsékleti tartomány 5-60 fok között van. Ebben a hőmérsékleti tartományban ugyanis a baktériumok gyorsan szaporodnak.
Amikor a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, a spórák teljes értékű baktériumokká fejlődnek és mérgező mellékterméket kezdenek előállítani. Ezek a melléktermékek akár 15 órán át tartó hányingert, hányást, hasi fájdalmat, hasmenést okozhatnak. Az ételmérgezésre jellemező tünetek általában 24 órán belül megszűnnek.
Azonban gyerekeknél, időseknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél akár halálossá is válhatnak.
Kapcsolódó cikk
Ezekkel az ételekkel vigyázz! Nagy mennyiségben akár mérgezők is lehetnek
Vannak olyan egészséges ételek, melyek nagy mennyiségben mérgezik a szervezetet.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.