Második alkalommal rendezik meg a Riders on the Mall elevezésű nemzetközi audiovizuális művészeti találkozót.

Nemrég megírtuk, hogy a smART! XTRA márciusi kiadása kapcsán mire lehet számítani. Most meghoztuk a hírt nektek az egész találkozóról.

Tudtad, hogy a magyar tech alapú audiovizuális művészet képviselői – visual jockey-ék, vagyis VJ-k, AV performerek, sound designerek, fényfestők, 3D mapping művészek – a nemzetközi szcéna élvonalában száguldoznak? Ha a válaszod nem, akkor annak egyik fő oka, hogy ezt a műfajt sok helyütt még mindig a sötét klubok járulékos atmoszférájaként, az elektronikus zenei közeg vizuális kísérőjelenségeként tartják számon. Pedig ez az új művészeti forma egyre öntudatosabban képviselteti magát világszerte és egyre több rangos eseményen kap saját teret.

A 2016-ban indult Riders on the Mall fesztivál – röviden ROM – arra tesz kísérletet, hogy az audiovizuális műfajokkal kapcsolatos sztereotípiákat árnyalja, illetve coolabbnál coolabb hazai és külföldi művészeti projekteket bemutatva juttassa el a retinánkig és az elménkig, hogyan válik a minket körülvevő technológia művészetté. A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál az AVnode nevű nemzetközi hálózat részeként arra törekszik, hogy nagyobb láthatóságot és nemzetközi együttműködési lehetőségeket adjon a hazai művészeknek.

De mi is az a Riders on the Mall?

A második alkalommal jelentkező a Riders on the Mall (ROM), a képzenészek, pixellovagok és audiovizuális kísérletezők találkozója. A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál egy hétvégére a budapesti Corvin Áruház 3. szintjére hívja a hazai és nemzetközi szakma beavatott és ifjonc képviselőit, technológiát fejlesztőket, kutatókat és használókat.

Nem kell ahhoz programozónak lenned, hogy te is tudj saját programot írni. A ROM a találékony technológiahasználókat, a kreatív programozókat és a művészeti ágak között cikázó alkotókat akarja helyzetbe hozni – közös alkotási helyzetbe. A fesztivál különleges 21. századi fény- és hangkörnyezetekbe vezeti be látogatóját.

A képzenészet* (vjing) progresszív formáit kutatja, vagyis azt, hogyan lehet a digitális kép térbeli, kreatív megjelenéseit szélesebb körben elérhetővé, érthetővé és élvezhetővé tenni. A ROM alatt alkalmunk nyílik testközelből szemlélni például, hogyan bújik ki kép a vetítőből és születik meg az a különleges, montázselvű vagy épp gesztusvezérelt térélmény, amely a vizuális improvizáció magját adja. A technológiai hátteret ehhez a hazai és ez európai audiovizuális szcéna DIY gépszerzeményi és high tech eszközei biztosítják. Bring your own beamer, de ha az nincs, akkor elég, ha az agyadat használod!

A ROM idei kiadásának középpontjában a tudásmegosztás különböző formái állnak. Az audiovizuális perfomanszok és live actek magyar és külföldi előadókat, VJ-ket hoznak össze, a Let it Be! art agency szervezésében megvalósuló Idea Market standjainál pedig a legújabb technológiákat alkalmazó hazai művészek munkái mutatkoznak be ─ az fényreagáns ékszerektől, a LED-del végtelenített geometriai formákon át az illatokat és absztrakt mentális fogalmakat összekapcsoló interaktív installációig. A ROM délutáni workshopjain kezdők és haladók sajátíthatják el például azt, hogyan lehet mohák és szenzorok összekapcsolásával vizuálisan meghekkelni egy természeti látványt, hogyan tudjuk leképezni a generatív részecskék mozgását és eligazodni a glitches felületek útvesztőjében.

A ROM második kiadása a MÜSZI, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Platán Galéria tereiben valósul meg. A fesztivál nemzetközi partnere az AVnode hálózat. Az AVnode célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak, közönségbázisának építése, audiovizuális alkotások terjesztése, népszerűsítése. 2015-ben 13 különböző országból származó tagszervezet közös projektet indított, amelynek keretében a következő években folyamatosan bővülő platform és adatbázis jön létre. 

ROM 2017 Művészek

▓░WORKSHOPOK░▓ ELEKTRO MOON VISION [PL/HU] ▶ Marlijn GELSING / ODDSTREAM [NL] ▶ Benjamin JANTZEN aka PIXELSCHUBSER (DE)
▓░IDEA MARKET – by Let it Be! art agency░▓ BINAURA ▶ VARGA Dóra – KORAI Zsolt ▶ MOME Digital Craft Lab – FAZEKAS Veronika SZIGETI G. Csongor VIZER Edit GELKA – LERCH Júlia KESZEGH Balázs ▶ HEALIUM DECORATION ▶ RITES ▶ LÁTVÁNYHÁZ ▶ IMPLAUSIBLE WORKS  Yiannis KRANIDIOTIS [GR] DYNAMIC PROJECTION [A] ▶ Gianluca Del GOBBO [IT] ▶ RUMEX ▶ NAGY András
▓░PERFORMANSZOK░▓ Experiwave LIVE ▶ ERIL FJORD ▶ VARGASZ ▶ JUHÁSZ András – DON’T EAT GROUP ▶ Zan LYONS [UK] ▶ 4youreye ProjectionArt feat. Danz [AT] ▶ VASS Imre ▶ MEDIAL JEWELRY ▶ David VRBÍK [CZ] ▶ Benjamin JANTZEN aka PIXELSCHUBSER [DE] ▶ METHA
▓░PREZENTÁCIÓK░▓ smART! XTRA ▶ BORDOS László Zsolt ▶ HERCZEG Tamás (MILLONDOTS) – SZILÁGYI Csilla ▶ ELEKTRO MOON VISION [PL/HU]
▓░BYOB – Bring Your Own Beamer░▓
▓░PARTY░▓ CRISIS SOUND SYSTEM  ▶ SYRUP.HU ▶ MESTERHÁZY ▶ ATTARAY VISUAL ▶ IVO3D ▶ KIÉGŐ IZZÓK / GLOWING BULBS ▶ BIOS ▶ KristofLabMANGRO FOREST ART STUDIO ▶ FULL KOLOR ▶ SACRA GEOMETRIA

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. március 30. – április 1.

Helyszín: Budapest, MÜSZI, Trafó House, Platán Galéria

 

Címlapfotó: Trafó

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet