A június 19-20-i hétvégén vezetett sétákon ismerhetik meg az érdeklődők a római kori Pécset, így két – egyébként nem látogatható – sírépítmény is megtekinthető lesz a Régészet napjaihoz kapcsolódó eseménysorozaton a hétvégén a baranyai megyeszékhelyen.

Különleges és ingyenes történelmi túra idegenvezetőkkel

Mint azt a Pécs világörökségi emlékeit bemutató Cella Septichora Látogatóközpontot üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleményében írták, a két nap során idegenvezetővel tett ingyenes sétákon vehetnek részt az érdeklődők, megnézhetik a látogatóközpont újonnan nyílt kiállítását és két – egyébként nem látogatható – háromkaréjos sírépítményt is.

Utóbbiakat június 19-én 17 órától ingyenes, exkluzív idegenvezetésen ismerhetik meg az érdeklődők. Közölték: a római kori Pécs ókeresztény temetőjének területén a 20. század első felében feltárt két épülete a Püspöki Palota épülete és a Székesegyház délnyugati tornya között helyezkedik el a föld mélyén.

Cella-Septichora-Latogatokozpont Pecs
A Cella Septichora A Látogatóközpont Bejárata Felől / Fotó: Pozsárkó Csaba

Az egyébként látogatóktól elzárt emlék szombaton Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régészének vezetésével lesz látogatható Vasárnap Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában címmel szintén 17 órától indul rendhagyó, ingyenes séta, amelynek során során az egykori római kori város és vonáskörzetéhez tartozó fontosabb épületek helyét kereshetik fel az érdeklődők idegenvezető segítségével.

Kiterjesztett valóság: a római kori Sopianae megelevenedik a pécsi Régészeti napok látogatói számára

A korabeli város felfedezésében a régészeti kutatások, fennmaradt feliratok és az ezekre alapozott történetek mellett segítséget nyújt majd a résztvevők számára okostelefonjuk is, annak segítségével ugyanis azonosíthatóvá válnak az egykori római kori épületek helyszínei, valamint az épületek 360 fokban forgatható 3D-rekonstrukciói. Újdonság, hogy májusban Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a Cella Septichora Látogatóközpont; az új kiállítás június 18-án 16 órától idegenvezető segítségével is megismerhető az Amiről a sírok mesélnek… című tárlatvezetésen.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az érvényes rendelkezések szerint beltéri helyszíneink védettségi igazolvánnyal látogathatók, ugyanakkor a pénteki, Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában című kültéri programon igazolvány nélkül is részt lehet venni. A szombati és a vasárnapi programokra regisztrálni szükséges az [email protected] címen. A programokról bővebb tájékoztatás a pecsorokseg.hu oldalon olvashatók.

Nem csak a mostani hétvégén lesz érdemes Pécsre látogatni, mert a városi Nemzeti Színház három bemutatóval  is készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet