Az oroszok megvennék Roosevelt és Baranov eltávolítására ítélt szobrát

Vételi ajánlatot tett az orosz Art Russe alapítvány Theodore Roosevelt amerikai elnök New Yorkban és Alekszandr Baranov, az észak-amerikai orosz települések kormányzója Sitkában (Alaszka állam) eltávolításra ítélt szobrára.

Meg kell őrizni őket

Rena Lavery, az Art Russe alapítvány igazgatója a New York-i és az alaszkai hatóságokhoz írt levelében hangsúlyozta, hogy nagy történelmi jelentőséget tulajdonít mindkét, az Egyesült Államokban a faji megkülönböztetés elleni küzdelem címén veszélybe sodort emlékműnek, amelyeket szerinte meg kell őrizni – közölte kedden az Interfax hírügynökség.

Lavery szerint Roosevelt jelentős politikus volt, aki a két ország történelmének több szakaszában is kapcsolatba került Oroszországgal. Ő volt az, aki tető alá hozta az orosz-japán háborút 1905-ben lezáró portsmouthi szerződést.

roosevelt szobor baranov szobor orosz alapitvany
A New York-i Theodore Roosevelt-szobor, amit megrongáltak a Black Lives Matters-tüntetők / Fotó: Scott Heins / Gothamist

A Baranov-emlékmű – mint arra az igazgató rámutatott – az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, 19. század eleji kapcsolatok történetének jelentős szakaszát testesíti meg. Az alapítvány ezért az orosz történelmi örökség jelentős darabjaként kész annak megvásárlására és megőrzésére.

A 2012-ben alapított Art Russe célja egyébként a 20. századi orosz és szovjet művészet külföldi megismertetése és előmozdítása.

Trump nevetségesnek nevezte az eltávolítást

A Theodore Rooseveltet lóháton, egy gyalogos fekete és egy észak-amerikai indián férfi társaságában ábrázoló szoborcsoport a New York-i természettudományi múzeum bejáratánál áll. Az intézet vezetése a kompozíciót rasszistának minősítve annak áthelyezése mellet döntött, amelyet Bill de Blasio polgármester időszerű, Donald Trump amerikai elnök pedig nevetséges döntésnek nevezett.

alexander baranov szobor
Alekszandr Baranov szobra / Fotó: Katherine Rose / KCAW

Baranov ülő szobra az 1867-ig Novo-Arhangelszknek nevezett Sitka történelmi központjában található. Eltávolítását a városi tanács nyílt ülésén arra hivatkozva kezdeményezték aktivisták, hogy az emlékmű sértheti Alaszka őshonos lakosainak érzéseit.

Mint ismert, szerte a világban, legfőképp az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban több történelmi személy szobrát is megrongálták, mert rasszistának ítélték meg.

A Black Lives Matter-tüntetők mellett hírességek is erre buzdítottak, mint például Taylor Swift dalszerző-énekes, aki szerint Tennessee állam székhelyén még mindig áll Nathan Bedford Forrest szobra, aki a Ku Klux Klán nagymestere volt. Londonban Sadiq Khan főpolgármester egyetértett a tüntetőkkel, és eltávolíttatja azon történelmi alakok szobrait, akik rabszolgatartó ültetvényesek voltak. Az egyik első szobordöntés Európában Banksy utcai művész szülővárosában, Bristolban történt június 7-én, majd a kikötőben a folyóba dobták a fémből készült, megrongált jelképet.

https://www.instagram.com/p/CBKl9b7jhEG

A történtekre, ahogy a koronavírus-járvány esetében is, reagált az ellentmondásos megítélésű streetartos. Az Instagramon osztotta meg arra vonatkozó javaslatát, hogy mit tegyen Bristol városa Edward Colston rabszolgakereskedő ledöntött szobra helyére, aki a Királyi Afrika Társaság kötelékében 80 ezer afrikait adott el rabszolgának.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból