A Koszorúslányok sztárja, Rose Byrne ezúttal Gloria Steinemet alakítja a Mrs. America filmben. Az 1970-es években, a női egyenjogúságért dúló harc egészen emlékezteti a nézőket ugyanarra az érvrendszerre és összefüggésekre, amik a jelenben is tombolnak.

Amerika jelentős nőjogi mozgalmának állít emléket

Az HBO sorozatai mindig szolgálnak meglepetéssel a nézőknek, hamarosan folytatódik a Jóbarátok, valamint a Gossip Girl is, de a koronavírus témáját meglovagolva készül az At home karanténsorozat is. Rose Byrne és Cate Blanchett főszereplésével pedig a feminizmus hőskorába mélyedhetnek el a sorozatkedvelők.

Néhány nappal a New York-i lezárások előtt került a Broadway színpadára Rose Byrne főszereplésével Euripidész klasszikusa, a Medea. A darab férfi főszereplője Byrne férje, Bobby Cannavale volt. A bemutató után négy nappal a koronavírus-járvány következtében a színházak elsötétültek.

Rose Byrne Mrs America Scaled
Rose Byrne A Mrs. America-Ban / Fotó: Hbo

Szerencsére Byrne új tévésorozatát, a Mrs. Americát nem érintette a pandémia negatív hatása. A sorozatban Byrne alakítja Gloria Steinemet, aki az 1970-es években egy  nőjogi mozgalmat indított el, írja a The Guardian. A feministák célja az volt, hogy a nők egyenlő jogokkal bírjanak, és ezt az USA 50 állama ratifikálja.

Lana Del Rey reagált az őt ért antifeminista vádakra

Doja Cat, Ariana Grande, Camila Cabello, Cardi B, Kehlani, Nicki Minaj és Beyoncé, a női előadók széles skálája énekel a szexiségről, a szexualitásról, erotikáról, megcsalásról, bátran vetik le ruhájukat és mutatják meg testüket. A feminizmus virágzik többek között az olyan előadóknak hála, akik kendőzetlenül hívják fel mások figyelmét a természetes nőiesség kiemelésére.

A sorozatban Byrne mellett olyan sztárok szerepelnek, mint Margo Martindale, Tracey Ullman és Cate Blanchett. Illetve Uzo Aduba, aki Amerika első fekete női kongresszusi képviselőjét, Shirley Chisholmot személyesíti meg. A sorozatban nem csak az egyenlő jogokért való harc bontakozik ki, hanem a szervezeten belüli feministák rivalizálása is kirajzolódik.

A Mrs. America alkotója az a Dahvi Waller, aki korábban olyan sorozatokban működött közre mint a Mad Men – Reklámőrültek vagy a Született feleségek.

Rose Byrne az elmúlt húsz évben olyan változatos szerepekben bizonyította tehetségét, mint Henrietta Lacks örök élete, amiben írónőt alakított. De volt már orosz származású gonosztevő is, Melissa McCarthy oldalán A kém című vígjátékban, vagy imádnivaló anyuka az Instant családban. A fiatalabb korosztály pedig a Nyúl Péter-franchise kapcsán ismerheti őt.

Komoly kihívás volt a szerep eljátszása

Byrne saját feminizmusát a családjában élő nők példáján keresztül alakíthatta ki, hiszen nagynénjei és nagymamája is mind dolgozó nők voltak. Nagy hatással volt rá a The Feminine Mystique (A nőiség misztériuma) című könyv, a főiskolán pedig genderizmust tanult. Később az Sydney-i Egyetem művészeti szakán szerzett diplomát. New Yorkba költözve csatlakozott az Atlantic színház csapatához, ahol karrierje elindult.

Meghalt Emma Amos festőművész, aki képeivel küzdött a megkülönböztetés ellen

A közelmúltban két kiváló színes bőrű művészt vesztett el a világ. Mory Kanté a zenei világ kiválósága volt, míg a 83 éves Emma Amos az afro-amerikai festészet kiemelkedő alakja. Amos számára a színek fontos szerepet játszottak a festményekben, de véleménye szerint ennek politikai felhangja is van. – nyilatkozta Amos.


Byrne a Mrs. America sorozat kapcsán komolyan készült Steinem szerepének eljátszására. Átfogó kutatásokat folytatott a karakterről, olvasott, archív felvételeket nézett róla, és a látottakat Dahvi Waller filmkészítővel közösen beszélte meg. Noha személyesen sohasem sikerült találkoznia Steinemmel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nehéz feladat, amikor valaki még mindig aktív és annyira jelen van mint ő, megpróbálom tiszteletben tartani, de egyúttal hiteles portrét is készíteni róla[/perfectpullquote]

– vallotta Rose  Byrne sorozatbeli alakításával kapcsoltban.

Mrs. America – Hamarosan az HBO GO kínálatában

Próbáld ki ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéh…

A Mrs. America sorozat Magyarországon az HBO műsorkínálatában érhető el.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet