Elhallgattatási kísérlet zsarolással, lejárató kampánnyal, személyiségi joggal való visszaélés – azért, hogy ne írjon könyvében az őt ért szexuális erőszakról. Rose McGowen színésznő, aktivista, az „Akik megtörték a hallgatást” csoport tagjaként nőtársaival az Év embere lett 2017-ben. Most egy újabb keresetet akaszt Harvey Weinstein nyakába – írja a The Guardian

A színésznő-aktivista szerint a filmmogul ügyvédeket, kémeket és magánnyomozókat bérelt fel azért, hogy megfélemlítsék, hogy elhallgassa a vele szemben elkövetett szexuális erőszak vádját. Ez még akkor történt, amikor a színésznő a memoárját írta, amelyben említést akart tenni a hírhedt producer által elkövetett erőszakról.

Rose Mcgowan Brave Harvey Weinstein Per Metoo
Rose Mcgowan A Brave Című Memoárkötetével / Fotó: Getty / John Lamparski

Rose McGowan beadványban a következő vádak szerepelnek: zsarolás, csalás, a lehallgatásról szóló törvény és a személyiségi jogok megsértése, szándékos lelki sérülés okozása.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez az ügy arról szól, hogy Amerika egyik legnagyobb hatalommal rendelkező embere és képviselői ördögi és törvénytelen módszerekkel próbálják meg elhallgattatni a szexuális erőszak áldozatait. Valamint azokról a bátor nőkről és újságírókról, akik továbbra is arra törekednek, hogy kiderüljön az igazság[/perfectpullquote]

– írta keresetében a színésznő.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

2017 őszén hatalmas botrányt kavart egy Harvey Weinsteinről szóló cikk, amit a New York Times közölt. Mint kiderült, a Good Will Hunting, a Ponyvaregény és többek között a Szerelmes Shakespeare producere éveken át szexuálisan zaklatott színésznőket, majd különböző módokon el is hallgattatta vagy megfenyegette őket.

McGowan azt állítja, hogy amikor a Brave (Bátor) című memoárkötetén dolgozott, említést kívánt tenni arról, hogy Weinstein 1997-ben megerőszakolta. A filmproducer ezt megtudta, és felbérelt egy magánnyomozó irodát, hogy kutakodjanak a színésznő után.

Két ügyvédjük nőjogi aktivistának adta ki magát McGowannak, akiket most szintén perel a sztár. A felperesek ügyvédei szerint a vádak alaptalanok, a színésznő csak az alkalomra várt, hogy felhívja magára a figyelmet.

Rose McGowan volt az egyik legelső és legnevesebb a közül a tucatnyi nő közül, akik szexuális visszaéléssel vádolták meg Weinsteint. 2017 őszén a New York Times és a New Yorker kezdték közölni a szexuális zaklatásokkal és visszaélésekkel kapcsolatos vádakat Weinstein ellen, ami aztán elindította a #metoo mozgalmat. Az, hogy munkahelyi zaklatások és szexuális visszaélések sora derült ki egész Amerikában, több, hatalommal rendelkező férfit is leleplezett.

Harvey Weinstein metoo-ügyéből filmet készít a Sebhelyesarcú rendezője, Brian De Palma

A rendező a Le Parisiennek adott interjúban elmondta, hogy az új film középpontjában Weinstein és a szexuális zaklatás és kényszerítés vádja áll majd. “A karaktert nem Harvey Weinsteinnek fogják hívni, de horrorfilm lesz egy szexuális agresszorról, és a történet a filmiparban játszódik.” De Palma beszélt a #MeToo mozgalomról és annak utóéletéről is.

A New York Times szerint a megvádolt, jónevű ügyvédnő korábban áldozatokat védett, de aztán Weinsteinnek kezdett dolgozni. Közel ezer dolláros órabért számlázott azért, hogy az újságírók oknyomozásait leállítsa és az áldozatokat ellehetetlenítse.

Rose McGowan: „Hollywood nem volt elég bátor kiállni mellettem”

Rose McGowan elsőként mondta el, mi is folyik valójában a filmiparban, főként Hollywoodban, amikor a kamerák nem forognak. Állítása szerint Harvey Weinstein 1997-ben megerőszakolta a Sundance Filmfesztivál on. Amikor ezt nyilvánosan elmondta, nem hittek neki az emberek. Ez derékba törte a karrierjét, pedig hiányzik neki a színészet.

A lap témával foglalkozó újságírói könyvet is írtak Weinsteinről és a metoo-ról. A nemrég megjelent Azt mondta a nő (She said) című kötetben azt állítják, az ügyvédnő azzal kereste meg a megvádolt producert, hogy a segítségére tudna lenni McGowan és a hozzá hasonlók ellen. Korábban ugyanis nagyon sok áldozatot védett már. Majd felvázolta stratégiáját arról, hogyan tudná a nők hitelességét megtorpedózni és hazugságnak beállítani a vádjaikat. Weinstein továbbra is tagadja, hogy részt vett volna nem kölcsönös beleegyezéssel történt szexuális aktusokban. Weinstein ügyét jövőre tárgyalja a bíróság, ahol majd öt vádponttal kell szembenéznie.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.