Rose McGowan zsarolással, szexuális erőszakkal vádolja Harvey Weinsteint

Contextus

Contextus

Elhallgattatási kísérlet zsarolással, lejárató kampánnyal, személyiségi joggal való visszaélés – azért, hogy ne írjon könyvében az őt ért szexuális erőszakról. Rose McGowen színésznő, aktivista, az „Akik megtörték a hallgatást” csoport tagjaként nőtársaival az Év embere lett 2017-ben. Most egy újabb keresetet akaszt Harvey Weinstein nyakába – írja a The Guardian

A színésznő-aktivista szerint a filmmogul ügyvédeket, kémeket és magánnyomozókat bérelt fel azért, hogy megfélemlítsék, hogy elhallgassa a vele szemben elkövetett szexuális erőszak vádját. Ez még akkor történt, amikor a színésznő a memoárját írta, amelyben említést akart tenni a hírhedt producer által elkövetett erőszakról.

Rose McGowan a Brave című memoárkötetével / Fotó: Getty / John Lamparski

Rose McGowan beadványban a következő vádak szerepelnek: zsarolás, csalás, a lehallgatásról szóló törvény és a személyiségi jogok megsértése, szándékos lelki sérülés okozása.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez az ügy arról szól, hogy Amerika egyik legnagyobb hatalommal rendelkező embere és képviselői ördögi és törvénytelen módszerekkel próbálják meg elhallgattatni a szexuális erőszak áldozatait. Valamint azokról a bátor nőkről és újságírókról, akik továbbra is arra törekednek, hogy kiderüljön az igazság[/perfectpullquote]

– írta keresetében a színésznő.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

2017 őszén hatalmas botrányt kavart egy Harvey Weinsteinről szóló cikk, amit a New York Times közölt. Mint kiderült, a Good Will Hunting, a Ponyvaregény és többek között a Szerelmes Shakespeare producere éveken át szexuálisan zaklatott színésznőket, majd különböző módokon el is hallgattatta vagy megfenyegette őket.

McGowan azt állítja, hogy amikor a Brave (Bátor) című memoárkötetén dolgozott, említést kívánt tenni arról, hogy Weinstein 1997-ben megerőszakolta. A filmproducer ezt megtudta, és felbérelt egy magánnyomozó irodát, hogy kutakodjanak a színésznő után.

Két ügyvédjük nőjogi aktivistának adta ki magát McGowannak, akiket most szintén perel a sztár. A felperesek ügyvédei szerint a vádak alaptalanok, a színésznő csak az alkalomra várt, hogy felhívja magára a figyelmet.

Rose McGowan volt az egyik legelső és legnevesebb a közül a tucatnyi nő közül, akik szexuális visszaéléssel vádolták meg Weinsteint. 2017 őszén a New York Times és a New Yorker kezdték közölni a szexuális zaklatásokkal és visszaélésekkel kapcsolatos vádakat Weinstein ellen, ami aztán elindította a #metoo mozgalmat. Az, hogy munkahelyi zaklatások és szexuális visszaélések sora derült ki egész Amerikában, több, hatalommal rendelkező férfit is leleplezett.

Harvey Weinstein metoo-ügyéből filmet készít a Sebhelyesarcú rendezője, Brian De Palma

A rendező a Le Parisiennek adott interjúban elmondta, hogy az új film középpontjában Weinstein és a szexuális zaklatás és kényszerítés vádja áll majd. “A karaktert nem Harvey Weinsteinnek fogják hívni, de horrorfilm lesz egy szexuális agresszorról, és a történet a filmiparban játszódik.” De Palma beszélt a #MeToo mozgalomról és annak utóéletéről is.

A New York Times szerint a megvádolt, jónevű ügyvédnő korábban áldozatokat védett, de aztán Weinsteinnek kezdett dolgozni. Közel ezer dolláros órabért számlázott azért, hogy az újságírók oknyomozásait leállítsa és az áldozatokat ellehetetlenítse.

Rose McGowan: „Hollywood nem volt elég bátor kiállni mellettem”

Rose McGowan elsőként mondta el, mi is folyik valójában a filmiparban, főként Hollywoodban, amikor a kamerák nem forognak. Állítása szerint Harvey Weinstein 1997-ben megerőszakolta a Sundance Filmfesztivál on. Amikor ezt nyilvánosan elmondta, nem hittek neki az emberek. Ez derékba törte a karrierjét, pedig hiányzik neki a színészet.

A lap témával foglalkozó újságírói könyvet is írtak Weinsteinről és a metoo-ról. A nemrég megjelent Azt mondta a nő (She said) című kötetben azt állítják, az ügyvédnő azzal kereste meg a megvádolt producert, hogy a segítségére tudna lenni McGowan és a hozzá hasonlók ellen. Korábban ugyanis nagyon sok áldozatot védett már. Majd felvázolta stratégiáját arról, hogyan tudná a nők hitelességét megtorpedózni és hazugságnak beállítani a vádjaikat. Weinstein továbbra is tagadja, hogy részt vett volna nem kölcsönös beleegyezéssel történt szexuális aktusokban. Weinstein ügyét jövőre tárgyalja a bíróság, ahol majd öt vádponttal kell szembenéznie.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Nézem>Film > Nézem > Rose McGowan zsarolással, szexuális erőszakkal vádolja Harvey Weinsteint
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból