Rudolf Péter: Eszenyi Enikő felfüggeszti a színészi tevékenységeit

Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója mondta el, hogy Eszenyi Enikő saját kérésére felfüggeszti a színészi tevékenységét.

Színészként már nem tér vissza

Az InfoRádiónak adott interjút a Vígszínház új igazgatója, Rudolf Péter, és természetesen szóba került elődje, Eszenyi Enikő is. Mint elmondta, az Eszenyi által rendezett darabokat a következő évadban műsorra tűzik, de színészként már nem tér vissza.

Eszenyi Eniko Vigszinhaz Lemondas
/ Fotó: Eszenyi Enikő Hivatalos Facebook-Oldala

Rudolf elmondása szerint “[Eszenyi] Enikő most saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét, nem akar játszani.” A Vígszínház új igazgatója hozzátette, hogy azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett. Együtt beszélik meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat.

“Távol maradni is politika, Enikő” – Eszenyi ellen tüntették a Vígszínházban

Az egyik olvasója számolt be arról, hogy A diktátor című darab végén egy transzparenst tartottak fel a nézőtéren: “Távol maradni is politika, Enikő!” Az információik szerint az ügyelő próbált intézkedni, de nem sikerült, és nem nagyon reagálták le a helyzetet a nézők és a színészek.

Rudolf Péter hivatalosan július elejétől vezeti a Vígszínházat, és megbízatása 2021. december 31-ig tart. Mellette Eszenyi Enikő és Csányi János rendező, a Bárka alapító-igazgatója és a Színház és Film Intézet alapító-vezetője is pályázott az igazgatói posztra, de Eszenyi márciusban visszalépett a személye körül kialakult helyzet miatt. Rövid idő alatt ugyanis több mint hatvan színész és más színházi ember vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel, a fővárosi önkormányzat pedig az ügyek feltárását célzó vizsgálatot is indított.

Köszönettet mondott a minisztériumnak

Ami a színház anyagi helyzetét illeti: Rudolf szerint a koronavírus-járvány ellenére biztos lábakon állnak, ami szerinte részben az előző vezetésnek köszönhető, részben pedig az illetékes minisztériumnak.

Vigszinhaz Rudolf Peter Eloadasok Bemutatok Jegyek
Rudolf Péter, A Vígszínház Igazgatója A Színház 125. Évadának Évadhirdetõ Sajtótájékoztatóján 2020. Július 1-Jén / Fotó: Illyés Tibor / Mti

Hozzátette, az elmúlt időszakban két ember távozott a színházból, de ők még az igazgatóváltás előtt döntöttek így, ő pedig első lépésként a hat, már a színházban dolgozó egyetemistával kötött szerződést. Rajtuk kívül Telekes Péter, Méhes László és Seress Zoltán, valamint Brasch Bence szerződik még a Vígszínházba.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból