Sokan azonnal felveszik a frissen vásárolt ruhát.
Ez nagyon gyakori, mondhatni tipikus. Annál is inkább, mivel a boltban újonnan megvásárolt ruha nagyon frissnek és makulátlannak tűnik, a legkevésbé sem feltételeznénk róla, hogy tele van kórokozóval. A kórokozók jelenléte pedig csak a jéghegy csúcsa, ennél rosszabb is van az új ruhán.
Teszteket végeztek ismert áruházláncok – magasabb és alacsonyabb árkategóriájúakat is beleértve – kínálatában. Vizsgáltak blúzokat, fehérneműket, kabátokat és egyéb ruházati cikkeket. A tesztek eredményei szerint pedig rengeteg olyan nem kívánatos anyag található az “új” ruhán, ami egészségi problémát okozhat.
Légzőszervi váladék, hámsejt, székletben tenyésző baktériumok, gombák voltak felfedezhetők rajtuk. Nem meglepő, hogy a fürdőruhák és a fehérneműk voltak a leginkább szennyezettek. Ez azt mutatja, hogy rengeteg felpróbálták vagy ha kevesen, akkor azok kifejezetten piszkos emberek voltak…
A kutatók szerint egy ilyen ruhát viselni nagyjából olyan, mintha valakinek a hónalját vagy az ágyékát tapogatnánk a csupasz kezeinkkel.

Kapcsolódó cikk

Ilyen betegséget okozhatnak.

Ha szennyezett “új” ruhát viselünk, olyan betegségek kockázatát növeljük, mint a hepatitis-A, hasmenés, szalmonella, noro-vírus, gombás fertőzés, streptococus fertőzés. De még akár tetvek is élősködhetnek az adott ruhadarabban, nem beszélve a rühről. Hogy miért van az, hogy a legtöbb ember mégsem betegszik meg a mosatlanul viselt új ruháktól? A kutatók szerint ez egyedül a jól működő immunrendszernek köszönhető, ami általában képes legyőzni ezeket a kórokozókat.

Mi van még a mosatlan új ruhán?

A kórokozók mellett kémiai anyagokat is tartalmazhatnak az új ruhák. A jellemzően használt festékanyagok gyakran okoznak bőrirritációt enyhe vagy súlyos formában. A penészedés megelőzésére és a ráncok kisimítására használt formaldehid, valamint a különböző gyanták sem éppen egészségesek. Rákkeltők, okozhatnak ekcémát, kiütéseket.
A ruhák gyártásához gyakran használják az ún. NPE nevű anyagot, ami toxikus, az endokrin rendszert károsító összetevő. Sajnos minden káros anyagot még mosással sem lehet eltávolítani az újonnan vásárolt ruhákból. A szakértők mégis azt javasolják, hogy a veszély csökkentésének érdekében mindig mosd ki az új ruhát, ha lehet, kétszer is. Még jobb, ha eleve organikus anyagból készült darabokat választasz, melyek nem tartalmaznak méreganyagokat.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.