A szomszédos országban, Szerbiában úgy gondolják, a Sinopharm nevű kínai vakcina nem indítja be az antitesttermelést. A termékből az Orbán-kormány több milliárd forintért vásárolt.

A Sinopharm vakcina nem indítja be az antitesttermelést?

A kínai gyártmányú Sinopharm vakcina esetében Szerbiában egyre jobban kirajzolódik, hogy sokaknál egyáltalán nem indítja be az antitesttermelést, mostanra pedig azt is sejtik már, hogy mely csoportok a leginkább érintettek. 

Valószínű, hogy idővel mindenkinél és más készítményeknél is szükség lehet egy ismétlő oltásra, írja a Napi.

Orban Viktor Maszk Sinopharm Kinai Koronavirus Vakcina
A Magyar Miniszterelnök Fogadja A Kínából Érkező Szállítmányt 2020. Március 34-Én / Fotó: Orbán Viktor Miniszterelnök Hivatalos Facebook-Oldala

Március elején az Egyesült Arab Emírségekben elkezdtek harmadik dózist adni a Sinopharm vakcinákból, mert több ember esetében is azt tapasztalták, hogy az első dózist 21-28 nappal követően beadott második adag után 28 nappal egyáltalán nem indult még meg az érintetteknél az antitesttermelés, vagyis nem adott védettséget számukra a készítmény.

Magyarország több milliárd forintért ruháztak be a kínai vakcinából

Maga a gyártó, a China National Pharmaceutical Group március 28-án közölte, hogy bizonyos esetekben nem indul be a védettséget jelentő antitest-termelés, amit vizsgálnak is.

Az eddigi előzetes eredmények azt mutatták, hogy az emlékeztető oltás hatékonyan növelheti a semlegesítő antitest titeret és az antitest perzisztenciát, valamint hatékonyan javíthatja az oltóanyag képességét a mutációkkal szembeni ellenállásra

– közölte a cég alelnöke, Juntao Zsang a Sinopharmról.

Az oltást Magyarország is megvásárolta, több milliárd forintot adott érte a Fidesz-kormány, a Sinopharm vakcina egy dózisáért fizették Orbánék a legtöbbet. Itthon a hatóságok egyelőre nem jeleztek hasonló problémát, vagy vizsgálatokat, azonban a szomszédos Szerbiában az illetékes szervek elismerték, hogy találkoztak hasonló problémával.

Kapcsolódó cikk

Gnjatović azt is elmondta, hogy általában 14 nappal a második dózis után rendben elindul az antitestek kifejlődése, de másoknál csak 4-5 héttel később.

Összehasonlítva ezt más oltásokkal – Pfizer-BionTech, AstraZeneca vagy Szputnyik V. – ez gyakrabban is fordul elő, ahogy a védettség kialakulásának a hiánya is, de egyelőre úgy vélik, hogy egy harmadik dózis beadása ezt megoldhatja.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet