A koronavírus elleni vakcina beadását a legfejlettebb országok lakosai kérték a legtöbben, a teljes statisztikai adatok 45%-a.

A statisztikai adatok nagyobbak is lehetnek

Több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltást adtak be szerte a világon, ennek 45 százalékát a G7 csoportban tömörülő legfejlettebb ipari országokban – írta szombati összesítésében az AFP hírügynökség.

Koronavirus Statisztika Street Art Utcai Muvesz Maszk Mona Lisa
Barcelona egyik falán Leonardo da Vinci Mona Lisa című festményének parafrázisa a koronavírus-járvány vonatkozásában / Fotó: Quiqui Garca / EPA

Az AFP hivatalos adatokra támaszkodó számvetése szerint eddig legalább 201 042 149 adag vakcinát adtak be. Ez jóval kevesebb lehet a valódi számnál, mert Oroszország és Kína több mint tíz napja nem frissítette az adatokat. Az oltások körülbelül 45 százalékát Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államok (G7) adták be. Ezekben az országokban a világ össznépességének mindössze 10 százaléka él.

A koronavírus elleni vakcina beadása Ruandában is elkezdődött

A hetek csoportja egy pénteki virtuális értekezleten úgy döntött, hogy további több mint négymilliárd dollárral járul hozzá a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-A nevű ENSZ-program, illetve a szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX beszerzési program finanszírozásához. A G7-csoport így most már összesen 7,5 milliárd dollárral támogatja a két programot.

Kapcsolódó cikk

Tíz adagból több mint kilencet (92 százalék) magas vagy közepes jövedelmű országokban adtak be. Az alacsony jövedelemmel rendelkező országok közül csak Guineában és Ruandában kezdődött meg az oltási kampány.

Az átoltottsági arányok Izraelben a legjobbak: a lakosság csaknem fele megkapta már a koronavírus elleni vakcina első adagját, és további harmada már a második oltáson is túl van.

Az Egyesült Királyságban a lakosság 25 százaléka kapta meg az első adag oltást, míg Bahreinben 16, az Egyesült Államokban 13, Chilében 12 százalék az arány. Az oltások számát tekintve az Egyesült Államok áll az élen 59,6 millió adag beadott oltással. Őket Kína követi 40,5 millió oltással (február 9-i adat), majd az Egyesült Királyság (17,5 millió), India (10,7 millió) és Izrael (7,1 millió) következik a sorban.

Kapcsolódó cikk

Magyarország egyébként a második körre félretett vakcinákat használják fel az idősek otthona lakóinak beoltására.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk