Szeptember harmadikán, hétfőn ismét elözönlötték az Anker’t-et a versenyezni vágyó slammerek. Elkezdődött a 7. Országos Slam Poetry Bajnokság előválogatója, az év egyik legnagyobb slam eseménye.

A helyszínre érkezve egy megszokott szituáció fogadott minket: 660 forintos Dreher, cigizgető, szöveget mantrázó slammerek és hatalmas üdvözlő ölelések. Közel egyórás csúszással végül elkezdődött a verseny.

A zsűrit Babiczky Tibor, Boros Levente, Horváth Kristóf ”Színész Bob” és Gábor Tamás ”Indiana” alkotta. Hozzájuk csatlakozott ötödikként Timi, a közönség soraiból. A zsűri felépítését tekintve bizakodhattunk a korrekt döntéshozatalban.

A versenycsoportokat előzetesen végignézve számomra eleve a tegnapi, A-csoport tűnt a legerősebb, „halálcsoportnak”. Annak ellenére, hogy a sokakat beszarató Kemény Zsófi és Szurdi Panni visszamondta az előválogatót, nem láttam sokkal gyengébbnek a délutáni mezőnyt.

A szövegek 40-50%-a értékes, mondanivalóval rendelkező volt, amin a tavalyi előválogatót viszonyítási alapként tekintve meglepődtem. Az elhangzott szövegek tematikája viszonylag változatosnak mondható.

Lázár Domokos: A másik ember játéka – Videó / ContextUs

A Kortárs rovatunk Lázár “Dodi” Domokos, az Esti Kornél és a Pegazusok nem léteznek gitáros-énekesének a videójával indul, amelyben Kemény Zsófi Lobogás című verse által megfogalmazódott impresszióit hallgathatjuk meg. Hogyan éli meg az egyik a másik elvesztését?

A politika, a család, a vallás és a különféle magánéleti és közéleti traumák szolgáltak a slammerek kedvenc témáinként. A Mészáros Lőrinc-es punchlinok, a kényszerszerű rímek és az intertextualitás persze a legtöbb szövegből idén se hiányozhatott.

Ez mégis egy picit haladásnak tűnt a tavalyi generációs problémákról szóló szövegek tömkelegéhez képest.

A szövegeket figyelemmel kísérve vártam az eredeti, újszerű hangvételű slameket. A délutáni, A-csoportból számomra Nagy Gábor, Szegedi Fanni, Nagy Sanyi, Csider István Zoltán és Miklya Anna szövegei adták meg a „na, ez aztán slam” élményt. Közülük Csider kivételével mind a négyen továbbjutottak a döntőbe. A közönségszavazást Nagy Sanyi nyerte, aki a várakozás témájára építette fel humoros szövegét.

41181772 1484966161605192 8221867684418027520 N
Szegedi Fanni, Galló Bence, (K)

Az esti, B-csoport esetében nem számítottam ennyire kiélezett versenyre, mégis akadtak jó páran, akik meglepetést okoztak. Ilyen például Székely Zoárd, aki egy még nem hallott perspektívából közelítette meg az „önmagával való beszélgetés témáját”. A sokkolás erejével bírt Imre Ábris slamje is, ami interaktívan, a szemléltetés módszerét alkalmazva próbált rávilágítani a diszkriminációs problémák komolyságára. A csoport legjobb slammerei szerintem Nyáry Olivér, György Ádám és Galló Bence voltak. A zsűri véleménye is megegyezett ezzel. A közönség rajtuk kívül pedig Gömöri Esztert juttatta döntőbe. Eszti önironikus slamje a magányosság feldolgozását és a valaki után való vágyakozást figurázta ki egy eddig szokatlan stílusban.

Ha a nap egészét szemlélem számomra Galló Bence és Szegedi Fanni szövegei voltak az abszolút befutók. Bence leütött entereivel és tiszta word dokumentumaival a számítógépes analógiák új perspektíváját mutatta meg a közönségnek. Fanni a másokhoz való viszonyulásról, az összefüggések jelentőségéről beszélt jól felépítve, ritmikus elemeket alkalmazva.

Az ő esetükben tisztázódott, hogy mennyire elengedhetetlen az, hogy egy slam hiteles legyen, és magabiztos előadással bírjon.

Gábor Tamás ”Indiana” az A csoport értékelése során azt mondta, hogy elhangzottak olyan szövegek, melyek „csak kinéznek a fiókból vagy oda se valók”. Ezt sajnos nem lehet vitatni. A sok erős szöveg mellett akadtak a megszokott platformokra építő kormányfikázások, szomorkodások és semmit mondások is, amik sokszor lelankasztották a közönség figyelmét. A jó hír azonban, hogy ezen az OB-n, már rögtön az első napon láthatott a közönség olyan fiatalokat, akik még kezdőnek számítanak a slam terén, mégis kiemelkedően teljesítettek. Közülük kiemelném Ragályi Ákost és D. Tóth Zsófit. Ákos bár használta a jól megszokott politikai poénokat és sémákat, próbált új szempontokat is bevonni szövegébe. Zsófi pedig szentimentalizmusból és odamondásból kevert egy elég erős mixet a színpadon.

A zsűri és a közönség tegnap összesen tehát nyolc embert (Nagy Sándor, Szegedi Fanni, Miklya Anna, Nagy Gábor, Gömöri Eszti, Nyáry Olivér, György Ádám, Galló Bence) juttatott tovább.

Emellett, kiderült, hogy a zsűri elnöke Babiczky Tibor, az utolsó nap még egy valakit kiválaszthat az általuk kiemelt státuszú versenyzők közül, aki a döntőbe jut. Eddig kiemelt indulók: Borsos Bálint, Búzás Kamilla, Élő Csenge, Futó Benedek, Hegyi Zoltán, D. Nagy Bence, Hetesi Julcsi, Székely Zoárd és Laboda Róbert. Úgy gondolom, hogy alapvetően az első nap zsűrije egy kritikus, bár korrekt szervnek bizonyult. A szünetekben folyó továbbjutásról szóló találgatások többnyire nem csak a zsűri véleményével, de egymással is összecsengtek. Hatalmas meglepetés senkit nem ért a verseny után. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a továbbjutó szövegek minősége a legtöbb esetben erősen kiemelkedett a többi közül.

Az országos bajnokság előválogatója szeptember 4-én és 5-én is folytatódik. Szerda este pedig derül ki az a 25 ember, aki a döntőbe jut, hogy megküzdjön a Magyarországon megrendezésre kerülő EB-be jutásért egymással és a regnáló bajnokkal, Mészáros Péterrel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.