A legismertebb humanoid robot, Sophia a képzőművészetben is merészet, valami újat rakott le. Ám hamarosan a zeneipar felé veszi az irányt.

A Sophia Instantiation több mint 211 millió forintért kelt el

Márciusban igencsak felkavarta a művészvilágot, hogy Sophia névre keresztelt humanoid robot egy általa készített digitális művet 688 888 dollárnyi nem helyettesíthető tokenért (NFT) adtak el. (Hogy mi is az az NFT, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Az AP megjegyezte, valójában 12 másodperces videófájl az értékesített műtárgy, amely őt ábrázolja. 

Sophia Humanoid Robot Sophia Instantiation Nft Nem Helyettesitheto Token
A Humanoid Robot Sophia Instantiation Nevű Digitális Festménye A Hongkongi A Hanson Robotics Stúdiójában, 20121. Március 29-Én / Fotó: Vincent Yu / Ap

Előzmény, hogy a robotnőről egy olasz festő portrékat festett, amelyeket Sophia „megtanult”, majd átértelmezve újraalkotta őket festmény formájában is.

Az aukción értékesített digitális mű a Sophia Instantiation nevet kapta.

A zeneipart is megreformálja

Az AP megjegyezte, a robot a képzőművészet után ezúttal a zene felé fog fordulni.

Sophia Robot Mesterseges Intelligencia Humanoid
/ Fotó: Vincent Yu / Ap

A mesterséges intelligenciával rendelkező csúcsrobot feltalálója, David Hanson szerint a találmánya a jövőben folytatni fogja a festést, de már a zenével is foglalkozik. Jelenleg több zeneművön dolgozik a Sophia Pop nevű projektben, ahol emberekkel dolgozik együtt, hogy zenét és szöveget generáljon – mondta Hanson a robotról.

A mérnöki és a művészeti munka csúcsteljesítménye

Sophia a Hanson Robotics legismertebb robot alkotása, amely képes utánozni az arckifejezéseket, beszélgetéseket folytatni és felismerni az embereket. 2017-ben szaúdi állampolgárságot kapott, ő lett a világ első robot-állampolgára. Sőt, a Westword sztárjával, Evan Rachel Wooddal vállalt szerepel a SophiaWorld című rövidfilmben.

Kapcsolódó cikk

David Hanson szerint a robot a művészet és a mérnöki munka csúcsteljesítménye. Az általa készített műalkotások arra is szolgálnak, hogy ezáltal is kommunikáljon az emberekkel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet