A világ első robot lakója, Sophia, már Szaúd-Arábia hivatalos polgára. Sophia the Robotot a Hanson Robotics tervezte azzal a céllal, hogy a mesterséges intelligencia úttörője legyen. 

Először a Riyadh-i Future Investment Initiative-on szólalt fel, Szaúd Arábiában, ahol az állampolgárságát is kapta. 

Megtisztelve és büszkének érzem magam ettől az egyedülálló kitüntetéstől

– mondta a tömegnek. Történelmi jelentőségű az első robotnak lenni a világon, akinek állampolgárságot adtak, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az emberek egy jobb életet élhessenek. 

Élő interjúban válaszolván a feltett kérdésekre, Sophiát megkérdezték, hogy mennyire gondolja a robotokat öntudatosnak? Mire visszafelé tette fel a kérdést: te honnan tudod, hogy ember vagy?

Együtt akarok élni és dolgozni az emberekkel, úgyhogy nekem is ki kell mutatnom érzelmeket, hogy megbízzanak bennem. 

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése egyre jobban vitatott kérdéskör – a Tesla feltalálója, Elon Musk és egy csapat tech-zseni arra jutott, hogy az AI (artificial intellgence=mesterséges intelligencia) egzisztenciális kockázatot jelent az emberiség számára.

View Image On Twitter

Mikor a kérdező megjegyezte, hogy mindannyian meg akarunk előzni egy sötét jövőt, Sophia gyorsan visszautasította az állításokat, amelyek szerint az AI képes a társadalmat felborítani.

Ó, valóban az lennék? Nos, ha így is van, lépjenek túl rajta. Igazából úgy érzem, az emberek jobban szeretnek kapcsolatba lépni velem, mint néhány embertársukkal.

Az arab hasthag, a #Sophia_calls_for_dropping_guardianship alatt az emberek felhívták a figyelmet a szabályra, miszerint minden szaúdi nőnek szüksége van egy férfi kísérőre, ha nyilvános helyen jelenik meg. Sophia, hiába robot, nőre programozták, nem rendelkezik ilyen kísérővel és nem is viseli a tradícionális abayát, mint a többi nő. 

Interview With The Lifelike Hot Robot Named Sophia (Full) | CNBC

CNBC’s Andrew Ross Sorkin interviews Sophia, a humanoid robot, about the future of artificial intelligence at a Future Investment Institute panel in Saudi Ar…

Ez a robot hamarabb kapott szaúdi állampolgárságot, mint azok a kafala munkások, akik egész életüket az országhatáron belül élték le

– Tweetelte Murtaza Hussain újságíró. 

A BBC jelentése szerint a szaúd-arábiai törvények kimondják, hogy külföldi emberek nem hagyhatják el az országot, ha nincsen kafalára feljogosító munkaszerződésük. Különösen a migráns munkavállalókat köti ez a törvény, hiszen ők korlátozott jogokkal rendelkeznek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.