Követem Közélet Soros György 360 milliót adományoz az állam által nem...

Soros György 360 milliót adományoz az állam által nem támogatott művészeknek

Promóció

Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke bejelentette, hogy 360 millió forinttal támogatják az állam által nem támogatott művészeket.

Promóció

Patrick Gaspard a Népszavában írta meg, hogy 360 millió forintot adományoznak a Summa Artiumnak, egy művészettámogató szervezetnek. Tehát az állam által nem

Mi az adományunkkal válaszoltunk a Summa Artium nyílt felhívására. A szervezet egy alap megteremtését látta szükségesnek, „hogy megvalósulhassanak azok a művészeti és kulturális projektek, amelyek a Magyarországon uralkodó körülmények között nem reménykedhetnek állami támogatásban. A Nyílt Társadalom Alapítványok ugyanakkor nem vesznek részt a független alap forrásainak elosztásában, és nem szólnak bele, hogy ki és mi kaphat támogatást

– írta a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

Soros György (b) és Patrick Gaspard (j) / Fotó: JOYI News

Hozzátette, hogy örömmel nyújtanak segítséget ilyen esetekben. Ugyanakkor megjegyzi, hogy mélyen aggasztják azok a Magyarország legsötétebb időszakait idéző körülmények, amelyek megteremtették ezt igényt.

Mindannyian tudjuk, hogy manapság Magyarországon a kormányzati ellenőrzés árnya mindent beborít, a kultúrát és a művészetet is. Júniusban például a kormány bezárta az 1956-os magyar forradalom történetét kutató 1956-os Intézetet, melynek látásmódja eltér attól a narratívától, amelyet a kormány sugall a forradalomról

– fogalmazott Gaspard.

Most már hivatalos: megszavazták az MTA-t átalakítását

Nagyon rég húzódott már az egyeztetés az Magyar Tudományos AKadémia (MTA), annak elnöke, Lovász László és a kormány, Palkovics László között. Volt, amikor megzsarolhatta Palkovics az MTA elnökét. Volt, hogy információk szerint közel álltak a megállapodásra. Volt, hogy a kormány hajhatatlan volt, de Lovász bizakodó.

A cikkben kitér a CEU elüldözésére és a napokban elfogadott törvényjavaslatra is, amely elvette a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. Gaspard úgy véli, Magyarország, “a rendszerváltás minden reményét megcsúfolva, nem a szabad gondolat, a művészet szabadságának hazája többé.

A miniszterelnök a művészet segítségével kívánja megerősíteni a monolit nemzeti mítoszokat és politikailag hasznosnak ítélt téveszméket. Talán elég sokat fizet ezért, de a gyűlölködő politikai megrendelés nem hozhat létre művészi értékeket. Mi inkább kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen mások szemén keresztül látni a világot. Szeretnénk, hogy a művészek lepjenek meg, gyönyörködtessenek és provokáljanak azzal, amit mutatnak nekünk

– fejezte be gondolatmenetét Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3