Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke bejelentette, hogy 360 millió forinttal támogatják az állam által nem támogatott művészeket.

Patrick Gaspard a Népszavában írta meg, hogy 360 millió forintot adományoznak a Summa Artiumnak, egy művészettámogató szervezetnek. Tehát az állam által nem

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mi az adományunkkal válaszoltunk a Summa Artium nyílt felhívására. A szervezet egy alap megteremtését látta szükségesnek, „hogy megvalósulhassanak azok a művészeti és kulturális projektek, amelyek a Magyarországon uralkodó körülmények között nem reménykedhetnek állami támogatásban. A Nyílt Társadalom Alapítványok ugyanakkor nem vesznek részt a független alap forrásainak elosztásában, és nem szólnak bele, hogy ki és mi kaphat támogatást[/perfectpullquote]

– írta a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

Patrick Gaspard Soros György Nyílt Társadalom Alapítvány
Soros György (B) És Patrick Gaspard (J) / Fotó: Joyi News

Hozzátette, hogy örömmel nyújtanak segítséget ilyen esetekben. Ugyanakkor megjegyzi, hogy mélyen aggasztják azok a Magyarország legsötétebb időszakait idéző körülmények, amelyek megteremtették ezt igényt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindannyian tudjuk, hogy manapság Magyarországon a kormányzati ellenőrzés árnya mindent beborít, a kultúrát és a művészetet is. Júniusban például a kormány bezárta az 1956-os magyar forradalom történetét kutató 1956-os Intézetet, melynek látásmódja eltér attól a narratívától, amelyet a kormány sugall a forradalomról[/perfectpullquote]

– fogalmazott Gaspard.

Most már hivatalos: megszavazták az MTA-t átalakítását

Nagyon rég húzódott már az egyeztetés az Magyar Tudományos AKadémia (MTA), annak elnöke, Lovász László és a kormány, Palkovics László között. Volt, amikor megzsarolhatta Palkovics az MTA elnökét. Volt, hogy információk szerint közel álltak a megállapodásra. Volt, hogy a kormány hajhatatlan volt, de Lovász bizakodó.

A cikkben kitér a CEU elüldözésére és a napokban elfogadott törvényjavaslatra is, amely elvette a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. Gaspard úgy véli, Magyarország, “a rendszerváltás minden reményét megcsúfolva, nem a szabad gondolat, a művészet szabadságának hazája többé.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A miniszterelnök a művészet segítségével kívánja megerősíteni a monolit nemzeti mítoszokat és politikailag hasznosnak ítélt téveszméket. Talán elég sokat fizet ezért, de a gyűlölködő politikai megrendelés nem hozhat létre művészi értékeket. Mi inkább kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen mások szemén keresztül látni a világot. Szeretnénk, hogy a művészek lepjenek meg, gyönyörködtessenek és provokáljanak azzal, amit mutatnak nekünk[/perfectpullquote]

– fejezte be gondolatmenetét Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.