Úgy tűnik, a Surda-sapka ismét népszerű lehet, bár számos rajongója szerint sosem ment ki a divatból.

Surda vagy vödör?

Újra divatba jön a Surda-sapka? Az ikonikus darab Közép- és Kelet-Európa országaiban az 1979-ben készült jugoszláv vígjáték-sorozattal, a Forró széllel vált népszerűvé a ’80-as években. A magyar megnevezése is teljesen összeforrt az ügyefogyott főszereplő nevével (kalapos szakboltok a mai napig Surda-kalapként vagy sapkaként árulják), hiszen az ő állandó attribútumaként ment át a köztudatba és lett néhány generáció kollektív tudásának része. Amerikában és Nyugat-Európában viszont teljesen más utat járt be a speciális alakú fejfedő: a hip-hop kultúrának köszönhetően lett közkedvelt darab.

Surda Sapka Divat
Változatok Surda-Sapkára: Meryl Streep, Billie Eilish És Dennis Rodman / Fotó: Getty Images, Shutterstock

A The Guardian a sapka nyugati, angolszász világban betöltött szerepét vizsgálja. A cikk szerint, bár sosem ment ki igazán a divatból, most mégis azt vették észre, hogy az előző hónaphoz képest 36%-kal több alkalommal kerestek rá az emberek az interneten a „vödörsapka” szóra, ahogy angolszász nyelvterületen nevezik a Surda-kalapot. Az eBay-en még ennél is jelentősebb, 51%-os emelkedést tapasztaltak.

Surda dala magyarul

Surda dala magyarul

Nemrégiben láthattunk ilyen stílusú sapkát Billie Eilish-enDiplón és Meryl Streepen a Pénzmosó című filmben, vagy a Bode, a Kate Spade és az Anna Sui tavaszi-nyári kollekcióját felvonultató divatbemutatón. A Surda-kalap ideális viselet karantén idejére, hiszen remekül elfedi a fodrászt rég nem látott sörényünket.

Rick Owens divatbemutatója: A show, ahol a nézők sapkát és maszkot kaptak

Rick Owens show-jára a Palais de Tokyo-ban került sor szabadtéren, egy udvaron. Élénk kék, sárga, vörös és zöld füst töltötte meg fokozatosan a levegőt, ahogy a bemutató haladt előre. Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Elég csak ránézni, és máris a nyár jut róla eszünkbe. A bájosan bugyuta formájától máris mosolyra húzódik mindenki szája és tengernyi emlék jut róla eszünkbe. Ettől olyan örökérvényű, trendeken átívelő kiegészítő.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Surda-kalap számtalan emléket idéz fel mindannyiunkban. Egy vízparti nyaralást, vagy amikor először hallgattuk LL Cool J-t. Nekem a Surda-sapka mindig 1993 nyarát juttatja eszembe, amikor minden éjjel szabadtéri partikra jártam. Neonzöld satyim volt, csak az nem vett észre a tömegben, aki nem akart[/perfectpullquote]

– idézi fel személyes emlékeit Deirdre Clemente, a Nevadai Egyetem történelemprofesszora, a Dress Casual: How College Students Redefined American Style (Hétköznapi öltözködés: így írták át az egyetemisták az amerikai öltözködési stílust) című könyv szerzője.

Kelet és Nyugat közös nevezője: a nosztalgiafaktor

És tényleg: rendkívüli nosztalgiafaktorral bír ez a fejfedő. Emlékezetes volt Dennis Rodman leopárdmintás sapkája, amelyet a The Tonight Show-beli fellépésén viselt, felbukkan a retrótrendek között is (ugye, VSCO-lányok?) vagy a Glastonbury Fesztivál hippirészlegén nőtt meg az egy főre eső (egy főn viselt) darabok gyakorisága.

https://www.instagram.com/p/CAx6O2-HVRm/

A vicces formájú Surda-kalapot először szabadtéren dolgozó munkások praktikus kiegészítőként viselték a napsütés és az eső kellemetlen hatásai ellen. Történelmi térhódítása akkor kezdődött, amikor a kialakulóban lévő hip-hoposok a tréningruhával és az edzőcipővel egyetemben átvették.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A sapka viselése azt jelentette, hogy te magad is hip-hop-zenész vagy rajongó vagy. Nagyon erős hatása volt a hip-hop irányzatnak az amerikai divatra[/perfectpullquote]

– mondja Clemente. Mégis: a nyári sapka inkább állandó tartozék, mint trendi kiegészítő. A szakértő szerint már annyi divatirányzatot túlélt az évek során, hogy szinte sosem ment ki a divatból.

„Folyton vissza- visszatér. Hogy miért? Változatos kivitel jellemzi, de egy mindenkor érvényes, közös tulajdonságuk van: nagyon egyszerű hordani. Ez a nép fejfedője”

– mondja Clemente.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.