A Surda-sapka, az örök klasszikus, idén nyáron visszatér

Úgy tűnik, a Surda-sapka ismét népszerű lehet, bár számos rajongója szerint sosem ment ki a divatból.

Surda vagy vödör?

Újra divatba jön a Surda-sapka? Az ikonikus darab Közép- és Kelet-Európa országaiban az 1979-ben készült jugoszláv vígjáték-sorozattal, a Forró széllel vált népszerűvé a ’80-as években. A magyar megnevezése is teljesen összeforrt az ügyefogyott főszereplő nevével (kalapos szakboltok a mai napig Surda-kalapként vagy sapkaként árulják), hiszen az ő állandó attribútumaként ment át a köztudatba és lett néhány generáció kollektív tudásának része. Amerikában és Nyugat-Európában viszont teljesen más utat járt be a speciális alakú fejfedő: a hip-hop kultúrának köszönhetően lett közkedvelt darab.

Surda Sapka Divat
Változatok Surda-Sapkára: Meryl Streep, Billie Eilish És Dennis Rodman / Fotó: Getty Images, Shutterstock

A The Guardian a sapka nyugati, angolszász világban betöltött szerepét vizsgálja. A cikk szerint, bár sosem ment ki igazán a divatból, most mégis azt vették észre, hogy az előző hónaphoz képest 36%-kal több alkalommal kerestek rá az emberek az interneten a „vödörsapka” szóra, ahogy angolszász nyelvterületen nevezik a Surda-kalapot. Az eBay-en még ennél is jelentősebb, 51%-os emelkedést tapasztaltak.

Surda dala magyarul

Surda dala magyarul

Nemrégiben láthattunk ilyen stílusú sapkát Billie Eilish-enDiplón és Meryl Streepen a Pénzmosó című filmben, vagy a Bode, a Kate Spade és az Anna Sui tavaszi-nyári kollekcióját felvonultató divatbemutatón. A Surda-kalap ideális viselet karantén idejére, hiszen remekül elfedi a fodrászt rég nem látott sörényünket.

Rick Owens divatbemutatója: A show, ahol a nézők sapkát és maszkot kaptak

Rick Owens show-jára a Palais de Tokyo-ban került sor szabadtéren, egy udvaron. Élénk kék, sárga, vörös és zöld füst töltötte meg fokozatosan a levegőt, ahogy a bemutató haladt előre. Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Elég csak ránézni, és máris a nyár jut róla eszünkbe. A bájosan bugyuta formájától máris mosolyra húzódik mindenki szája és tengernyi emlék jut róla eszünkbe. Ettől olyan örökérvényű, trendeken átívelő kiegészítő.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Surda-kalap számtalan emléket idéz fel mindannyiunkban. Egy vízparti nyaralást, vagy amikor először hallgattuk LL Cool J-t. Nekem a Surda-sapka mindig 1993 nyarát juttatja eszembe, amikor minden éjjel szabadtéri partikra jártam. Neonzöld satyim volt, csak az nem vett észre a tömegben, aki nem akart[/perfectpullquote]

– idézi fel személyes emlékeit Deirdre Clemente, a Nevadai Egyetem történelemprofesszora, a Dress Casual: How College Students Redefined American Style (Hétköznapi öltözködés: így írták át az egyetemisták az amerikai öltözködési stílust) című könyv szerzője.

Kelet és Nyugat közös nevezője: a nosztalgiafaktor

És tényleg: rendkívüli nosztalgiafaktorral bír ez a fejfedő. Emlékezetes volt Dennis Rodman leopárdmintás sapkája, amelyet a The Tonight Show-beli fellépésén viselt, felbukkan a retrótrendek között is (ugye, VSCO-lányok?) vagy a Glastonbury Fesztivál hippirészlegén nőtt meg az egy főre eső (egy főn viselt) darabok gyakorisága.

https://www.instagram.com/p/CAx6O2-HVRm/

A vicces formájú Surda-kalapot először szabadtéren dolgozó munkások praktikus kiegészítőként viselték a napsütés és az eső kellemetlen hatásai ellen. Történelmi térhódítása akkor kezdődött, amikor a kialakulóban lévő hip-hoposok a tréningruhával és az edzőcipővel egyetemben átvették.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A sapka viselése azt jelentette, hogy te magad is hip-hop-zenész vagy rajongó vagy. Nagyon erős hatása volt a hip-hop irányzatnak az amerikai divatra[/perfectpullquote]

– mondja Clemente. Mégis: a nyári sapka inkább állandó tartozék, mint trendi kiegészítő. A szakértő szerint már annyi divatirányzatot túlélt az évek során, hogy szinte sosem ment ki a divatból.

„Folyton vissza- visszatér. Hogy miért? Változatos kivitel jellemzi, de egy mindenkor érvényes, közös tulajdonságuk van: nagyon egyszerű hordani. Ez a nép fejfedője”

– mondja Clemente.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk