A 28. alkalommal megrendezésre kerülő SXSW filmfesztivál március 16-tól 20-ig kerül megrendezésre, a tavalyihoz hasonlóan virtuális formában.

Dokumentumfilmek tömkelegét nevezték

Az SXSW idei kínálatának legnagyobb szenzációja titulusra több dokumentumfilm is esélyes lehet – a Demi Lovato, Tom Petty, Selma Blair és Charli XCX történeteit feldolgozó filmek mind a fesztiválon debütálnak majd a nagyközönség előtt – adta hírül az AP News.

Charli Xcx Dokumentumfilm Alone Together
Részlet Charli Xcx Dokumentumfilmjéből, Az Alone Togetherből / Fotó: Diy Mag

A Demi Lovato: Dancing with the Devil című doku Lovato 2018-as, csaknem az énekesnő halálához vezető túladagolásának körülményeit és utóhatásait meséli el. Tom Petty 1994-es Wildflower címre keresztelt albumának alkotói folyamatát bemutató Somewhere You Feel Free különlegessége, hogy 16 mm-es filmre forgatták. Míg az Alone together Charli XCX 40 napig tartó karantén kényszere alatt született legújabb albumáról szól. A Bradley & Pablo rendezésében készülő Charli XCX-dokumentumfilm nem az egyetlen koronavírust és annak hatásait feldolgozó alkotás. A The Last Cruise az első nagyobb, Kínán kívül eső gócpont járványügyi eseményeit követi végig, a The End of Us pedig egy tökrement párkapcsolatról szól, amelynek tagjai a bezártságnak köszönhetően mégis egy fedél alatt rekedtek.

A megszokottnál sokkal rövidebb, háromhetes nevezési időszakot szabtunk meg a beküldésre szánt alkotásoknak, ennek ellenére nagyon meg vagyunk elégedve a beérkező munkák kiváló színvonalával

– nyilatkozta Janet Pierson fesztiváligazgató.

Megrendítő történetek az SXSW 2021-en

Az SXSW általában 135 film bemutatásának teret engedő, nagyszabású filmfesztivál, a szervezők 2021-ben azonban 75 bemutatóra voltak kénytelenek korlátozni a premierszámot. A filmeket egyenként nem lehet megtekinteni, mint ahogyan azt a Sundance esetében elérhetővé tették, kizárólag bérlettel rendelkezők vehetnek részt az online bemutatókon.

Introducing Selma Blair Dokumentumfilm Sxsw Filmfesztival
Részlet Az Introducing Selma Blair Című Dokumentumfilmből / Fotó: Los Angeles Times

Az Introducing, Selma Blair című film szintén kiemelkedő alkotásnak ígérkezik. A Doktor Szösziből is ismert Selma Blair színésznő a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegségben, szklerózis multiplexben szenved, ezt mutatja be a dokumentumfilm.

Kapcsolódó cikk

A vírusmentes időkben Austinban évente megrendezett South by Southwest filmfesztiválon (SXSW) tavaly magyar siker is született, Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el, ezzel vált nevezhetővé az Oscar-díjra is, ugyanis a South by Southwest Oscar-kvalifikáló fesztivál, azaz a díjazott film nevezhető az Amerikai Filmakadémia díjára. Az SXSW filmfesztiválra bérletek 249 USD-ért (nagyjából 75 ezer forint) a fesztivál weboldalán válthatók.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet