Nézem Film Szabó G. László újságíró: Megható volt, ahogy Jirí Menzel...

Szabó G. László újságíró: Megható volt, ahogy Jirí Menzel elbúcsúzott Törőcsik Maritól

Promóció

Jirí Menzel nagy művész és nagyszerű ember volt, akitől rengeteget lehetett tanulni – mondta el hétfőn az Oscar-díjas filmrendező halálhírével kapcsolatban Szabó G. László, a Menzel pályafutását bemutató Trabanttal a Hiltonig című könyv szerzője.

Promóció
- Advertisement -

“Tanultam az emberségéből, türelméből, odaadásából, a szakmai alázatából” – méltatta a szombaton elhunyt rendezőt, Jirí Menzelt a Hevesi Sándor-díjas újságíró, Szabó G. László.

Borzasztóan szerette Magyarországot, a magyar kultúrát, szerette a magyar művészeket. Rendezett egyebek mellett a Katona József Színházban, a Márta István által vezetett Új Színházban és a József Attila Színházban is. Sok művésszel állt valóban közeli kapcsolatban, de a legszorosabb kapcsolata Törőcsik Marival és Bán Jánossal volt. Jánossal azért, mert vele forgatta Az én kis falumat. Törőcsik Marival viszont soha nem dolgozott. Mindkettejüknek nagy vágya volt egy közös színházi munka, végül nem sikerült egyeztetni. Törőcsik Mari azonban mindig azt mondta, hogy neki két testvére volt a szakmában, az egyik Bara Margit, a másik Jirí Menzel

– mesélte Szabó.

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendezõ, a 20. Titanic Filmfesztivál versenyprogramjának zsûrielnöke interjút ad MTI újságírójának a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2013. április 12-én / Kallos Bea / MTI

Egy három évvel ezelőtti interjúban Menzel arról beszélt, hogy feleségül akarta venni Törőcsiket.

Marit egyszerűen imádom, dolgoztunk is együtt. Lehengerlő kisugárzása van, és az egyik legkiemelkedőbb színésznőnek tartom. Nagyon sajnálom, hogy amikor megismerkedtünk, már foglalt volt és nem udvarolhattam neki. Lehet, hogy feleségül is kértem volna

– nyilatkozta évekkel ezelőtt a világhírű rendező, akit Törőcsik testvéreként szeretett.

Hálás riportalany volt Menzel

Felidézte Szabó G. László, hogy amikor tavaly ősszel lent járt Törőcsik Marinál, Velemben a színésznő kérésére felhívta Menzelt Prágában, és tolmácsolta kettejük beszélgetését. Megható volt hallani, ahogy a két művész elbúcsúzik egymástól.

Így ünnepelték a Nemzeti Színház dolgozói Törőcsik Mari születésnapját

Otthonában, Velemben látogatták meg a Nemzeti Színház dolgozói és Trill Zsolt színész a Nemzet Színészét, Törőcsik Mari t a 84. születésnapján, pénteken, írja az . A Kossuth Nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas művészt a Nemzeti Színház képviseletében az egyik kedvenc színpadi partnere, Trill Zsolt színész, valamint egykori kollégái látogatták meg.

Újságíróként körülbelül 30 éve dolgozott vele először, úgyhogy a 2011-ben megjelent Trabanttal a Hiltonig című könyvnek nagyon sok interjúelőzménye volt. Hálás riportalany volt.

Sok sajtótájékoztatóján tolmácsoltam, és láttam, hogy mennyi türelemmel, odaadással képes válaszolni a sokadszorra feltett kérdésekre is. Soha senkit nem siettetett, mindenkihez emberként viszonyult, ezt szerettem és tiszteltem benne a legjobban

– emlékezett. Hozzátette, “ritkán fordul elő, hogy az ember olyan nagy művésszel találkozik, aki emberként is nagy tud lenni. Jirí Menzel nagy ember volt. Ez rokonította Bohumil Hraballal. Két külön pályán futottak, az egyikük rendező-színész-forgatókönyvíró, a másik pedig klasszikussá vált író. Mindketten ugyanazt a hangot megütve tudtak szólni a hétköznapok emberéhez. Soha, egyikük sem tett különbséget ember és ember között”.

 

Menzel csodálatos filmeket hagyott maga után, és mielőtt utolérte volna a betegség, még nagy tervei voltak.

Az életmű azonban így is kerek, amíg mozi lesz a földön, vagy az ember előveszi a Szigorúan ellenőrzött vonatokat, a Sörgyári capricciót vagy a Hóvirágünnepet, az első pillanatok után ráérez, hogy egy világklasszis alkotó munkáját nézi

– mondta Szabó G. László.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3