Jirí Menzel nagy művész és nagyszerű ember volt, akitől rengeteget lehetett tanulni – mondta el hétfőn az Oscar-díjas filmrendező halálhírével kapcsolatban Szabó G. László, a Menzel pályafutását bemutató Trabanttal a Hiltonig című könyv szerzője.

“Tanultam az emberségéből, türelméből, odaadásából, a szakmai alázatából” – méltatta a szombaton elhunyt rendezőt, Jirí Menzelt a Hevesi Sándor-díjas újságíró, Szabó G. László.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Borzasztóan szerette Magyarországot, a magyar kultúrát, szerette a magyar művészeket. Rendezett egyebek mellett a Katona József Színházban, a Márta István által vezetett Új Színházban és a József Attila Színházban is. Sok művésszel állt valóban közeli kapcsolatban, de a legszorosabb kapcsolata Törőcsik Marival és Bán Jánossal volt. Jánossal azért, mert vele forgatta Az én kis falumat. Törőcsik Marival viszont soha nem dolgozott. Mindkettejüknek nagy vágya volt egy közös színházi munka, végül nem sikerült egyeztetni. Törőcsik Mari azonban mindig azt mondta, hogy neki két testvére volt a szakmában, az egyik Bara Margit, a másik Jirí Menzel[/perfectpullquote]

– mesélte Szabó.

Meghalt Jiri Menzel Torocsik Mari Szabo G Laszlo
Jirí Menzel Oscar-Díjas Cseh Filmrendezõ, A 20. Titanic Filmfesztivál Versenyprogramjának Zsûrielnöke Interjút Ad Mti Újságírójának A Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban 2013. Április 12-Én / Kallos Bea / Mti

Egy három évvel ezelőtti interjúban Menzel arról beszélt, hogy feleségül akarta venni Törőcsiket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Marit egyszerűen imádom, dolgoztunk is együtt. Lehengerlő kisugárzása van, és az egyik legkiemelkedőbb színésznőnek tartom. Nagyon sajnálom, hogy amikor megismerkedtünk, már foglalt volt és nem udvarolhattam neki. Lehet, hogy feleségül is kértem volna[/perfectpullquote]

– nyilatkozta évekkel ezelőtt a világhírű rendező, akit Törőcsik testvéreként szeretett.

Hálás riportalany volt Menzel

Felidézte Szabó G. László, hogy amikor tavaly ősszel lent járt Törőcsik Marinál, Velemben a színésznő kérésére felhívta Menzelt Prágában, és tolmácsolta kettejük beszélgetését. Megható volt hallani, ahogy a két művész elbúcsúzik egymástól.

Így ünnepelték a Nemzeti Színház dolgozói Törőcsik Mari születésnapját

Otthonában, Velemben látogatták meg a Nemzeti Színház dolgozói és Trill Zsolt színész a Nemzet Színészét, Törőcsik Mari t a 84. születésnapján, pénteken, írja az . A Kossuth Nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas művészt a Nemzeti Színház képviseletében az egyik kedvenc színpadi partnere, Trill Zsolt színész, valamint egykori kollégái látogatták meg.

Újságíróként körülbelül 30 éve dolgozott vele először, úgyhogy a 2011-ben megjelent Trabanttal a Hiltonig című könyvnek nagyon sok interjúelőzménye volt. Hálás riportalany volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sok sajtótájékoztatóján tolmácsoltam, és láttam, hogy mennyi türelemmel, odaadással képes válaszolni a sokadszorra feltett kérdésekre is. Soha senkit nem siettetett, mindenkihez emberként viszonyult, ezt szerettem és tiszteltem benne a legjobban[/perfectpullquote]

– emlékezett. Hozzátette, “ritkán fordul elő, hogy az ember olyan nagy művésszel találkozik, aki emberként is nagy tud lenni. Jirí Menzel nagy ember volt. Ez rokonította Bohumil Hraballal. Két külön pályán futottak, az egyikük rendező-színész-forgatókönyvíró, a másik pedig klasszikussá vált író. Mindketten ugyanazt a hangot megütve tudtak szólni a hétköznapok emberéhez. Soha, egyikük sem tett különbséget ember és ember között”.

 

Szabo G Laszlo Ujsagiro

Menzel csodálatos filmeket hagyott maga után, és mielőtt utolérte volna a betegség, még nagy tervei voltak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az életmű azonban így is kerek, amíg mozi lesz a földön, vagy az ember előveszi a Szigorúan ellenőrzött vonatokat, a Sörgyári capricciót vagy a Hóvirágünnepet, az első pillanatok után ráérez, hogy egy világklasszis alkotó munkáját nézi[/perfectpullquote]

– mondta Szabó G. László.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.