Golden Globe-díjért versenyezhet Dombrovszky Linda a Szabó Magda regényéből készült Pilátus filmmel

Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.

Milánó után még nagyobb sikert arathat a magyar rendező

A Szabó Magda azonos című regényéből készült tévéfilm így jelölhető a legjobb idegen nyelvű filmnek járó 2021-es Golden Globe-díjra. A magyar film zártkörű online vetítése augusztus 22-én lesz a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének (HFPA) tagjai számára, akik augusztus 29-én online beszélgetésen kérdezhetik a rendezőt.

A film magyarországi premierje a tervek szerint 2020. november 1-jén lesz a Duna TV-ben.

Dombrovszky Linda pilatus szabo magda
Dombrovszky Linda, a Szabó Magda, Pilátus című regényéből készült film rendezője / Fotó: MTI

A Pilátus januárban Milánóban, a MIFF Awards-on a legjobb film díját nyerte el, emellett a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját is megkapta ugyanitt. A filmet jelölték a legjobb forgatókönyv díjára (Somogyi György és Szélesi Sándor), Györgyi Anna pedig a legjobb női főszereplő nomináltjai között volt. A Pilátus operatőrét, Hartung Dávidot nemrég díjazták a South East European Filmfesztiválon Los Angeles-ben.

Dombrovszky Linda filmje a napokban az Indianapolisi Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel, novemberben pedig Dallasban és a 44. Sao Paolo-i Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez.

 

A film a Cross Dot Film gyártásában készült Köves Ábel producer vezetésével a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával.

A könyv külföldön nagyobb sikereket ért el

Az azonos című könyv Szabó Magda 1963-ban megjelent regénye. Noha a magyarországi irodalomkritika nem az írónő legjobb és maradandó értékű művei között tartja számon, külföldön jelentős sikert ért el. Angol, francia, lengyel, litván, német, norvég, olasz, orosz, román, spanyol, svéd és szlovák nyelven is megjelent. 2007-ben az olasz nyelvű kiadás Anfora Centroeuropea díjat nyert.

Emlékezés mindannyiunk tanítónőjére – Szabó Magda legszebb gondolatai

Szabó Magda könyveivel korokat és korosztályokat ívelt át, hiszen egyaránt megszólította a fiatalabbakat és idősebbeket is. Soraiba olyan gondolatokat rejtett, amiben egy kicsit azért mindenki önmagára ismert. Feltétel nélküli emberszeretetre tanította már a legkisebb olvasóit is. Az Álarcosbál gondolatát pedig magabiztosan rejthetik hátizsákjukba a fiatalabbak, hiszen az emberségről szóló idézet nemcsak egy kamaszkönyv törzsmondata, hanem egy egész életen át magunkkal vihető életigazság.

A szinpszis szerint a főszereplő Etelka a férje, Vince halála után lányához, Izához költözik Pestre. Itt azonban egyre inkább fölöslegesnek érzi magát, a faluhoz és a hagyományos életmódhoz szokott idős asszony nem tudja megszokni a várost és a modern lakást, Izának nincs szüksége a segítségére, új ismerősöket nem tud szerezni. Falusi házába már nem mehet vissza, mert azt megvette Antal, Iza volt férje.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból