Négy kiemelkedő női művész – Szabó Magda, Psota Irén, Solt Ottilia, Komlós Juci –nevét viselheti Budapest II. kerületének közterületei.

A női férfi utcanevek arányán is módosítani kívánnak

Négy névtelen közterület elnevezéséhez kért segítséget a II. kerület február végén. A felhívásra akkor néhány nap alatt több mint 1000 javaslat érkezett, amiket összesítettek, és elfogadtak. Az új utcanevekről Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere számolt be a Facebookon.

Mint írta, további céljuk volt, hogy „valamelyest módosíthassunk a városban meglévő női és férfi utcanevek aranyán, hiszen Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el.”
Szabo Magda Utca Solt Ottilia Komlos Juci Psota Iren Kozterulet
Szabó Magdáról, Psota Irénről, Solt Ottiliáról és Komlós Juciról is közterületet neveznek el / Fotó: Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármesterének hivatalos Facebook-oldala
A főváros jóváhagyása után hivatalosan az alábbi neveket viselhetik majd a korábban névtelen közterületek:
  • Szabó Magda sétány lesz a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között.
  • Psota Irén utca lesz a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart között
  • Komlós Juci köz lesz a Józsefhegyi utca 26. és 28/a között
  • Solt Ottilia tér pedig a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca között.

Szabó-Psota-Solt-Komlós

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar írónő 2007-ben hunyt el, a legtöbben főként az Abigél, a Für Elise, Az ajtó vagy a Régimódi szerzőjeként ismerik. 

Kapcsolódó cikk

Solt Ottilia szociológus, politikus a hetvenes években a Kádár-rendszerben tabunak számító szegénységet kutatta, ennek nyomán hozta létre a SZETA-t, amely a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb szervezetévé vált. 1988-tól a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója, 1990 és 1994 országgyűlési képviselő, később szociális munkások képzésével foglalkozott. 1997-ben halt meg.

Psota Irén színművésznő kétszer is kitüntették Kossuth-díjjal és Jászai Mari-díjjal, a Nemzet Színészének is megválasztották. 2016-ban halt meg. Komlós Juci, akárcsak Psota Irén, a Nemzet Színésze volt, 2011 halt meg, Jászai Mari-díjjal is kitüntették munkásságáért. A Szomszédokban a mindenki által ismert Lenke néni alakját játszotta.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk