Az ország, ahol 35 év után újra szabad moziba menni

Szaúd-Arábia a ’80-as évek elején betiltotta a mozikat vallásos csoportok nyomására, akik a szórakozás minden olyan közösségi formáját korlátozni akarták, ahol a férfiak nőkkel érintkezhetnek. A meglehetősen konzervatív ország most végül feloldotta az évtizedek óta fennálló tilalmat.

A döntés része a kormány Saudi 2030 víziójának. Így akarják csökkenteni az ország olajfüggőségét más szektorok előtérbe helyezésével, mint amilyen a szórakoztató ipar. A lépéstől a Szaúd-Arábiáról szerte a világon kialakult társadalmi imázs puhítását is várják.

A “nyitásnak” azért valószínűleg sokkal prózaibb oka is van.

A kormány ugyanis százezresre teszi azon szaúdi állampolgárok számát, akik évről évre azért utaznak külföldre, hogy filmet nézhessenek, és olyan szórakozási formákat vehessenek igénybe, amelyek az adott országban nem állnak tilalom alatt.

A mozik megnyitásával az a 22 milliárd dollár, amit a szaúdiak évente külföldön elköltenek a szórakoztatóiparra, saját kincstárban landolhat. Kereslet pedig úgy tűnik, nagyon is lesz rá. 35 év megvonás után érthető, hogy a jegyek a teljes nyitó hétre percek alatt elfogytak. 

Dcde4Ezxkaejr2H
35 Év Után Újra Lehet Moziba Menni Szaúd-Arábiában / Fotó: Vice / Twitter

A befolyásos klérus szerint elfogadható a kormány álláspontja mindaddig, amíg az ország szigorú hagyományait tiszteletben tartják. Ezért persze lesz cenzúra, és a nem megfelelő tartalmakat korlátozni fogják. 

A mozi megnyitására vonatkozó engedélyt egyébként az amerikai AMC-nek adták el, ami az elkövetkező 5 évben 15 városban összesen több mint 40 mozit tervez nyitni Szaúd-Arábia-szerte.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból