Nézem Film Az ország, ahol 35 év után újra szabad moziba...

Az ország, ahol 35 év után újra szabad moziba menni

Promóció

Szaúd-Arábia a ’80-as évek elején betiltotta a mozikat vallásos csoportok nyomására, akik a szórakozás minden olyan közösségi formáját korlátozni akarták, ahol a férfiak nőkkel érintkezhetnek. A meglehetősen konzervatív ország most végül feloldotta az évtizedek óta fennálló tilalmat.

Promóció
- Advertisement -

A döntés része a kormány Saudi 2030 víziójának. Így akarják csökkenteni az ország olajfüggőségét más szektorok előtérbe helyezésével, mint amilyen a szórakoztató ipar. A lépéstől a Szaúd-Arábiáról szerte a világon kialakult társadalmi imázs puhítását is várják.

A “nyitásnak” azért valószínűleg sokkal prózaibb oka is van.

A kormány ugyanis százezresre teszi azon szaúdi állampolgárok számát, akik évről évre azért utaznak külföldre, hogy filmet nézhessenek, és olyan szórakozási formákat vehessenek igénybe, amelyek az adott országban nem állnak tilalom alatt.

A mozik megnyitásával az a 22 milliárd dollár, amit a szaúdiak évente külföldön elköltenek a szórakoztatóiparra, saját kincstárban landolhat. Kereslet pedig úgy tűnik, nagyon is lesz rá. 35 év megvonás után érthető, hogy a jegyek a teljes nyitó hétre percek alatt elfogytak. 

35 év után újra lehet moziba menni Szaúd-Arábiában / Fotó: VICE / Twitter

A befolyásos klérus szerint elfogadható a kormány álláspontja mindaddig, amíg az ország szigorú hagyományait tiszteletben tartják. Ezért persze lesz cenzúra, és a nem megfelelő tartalmakat korlátozni fogják. 

A mozi megnyitására vonatkozó engedélyt egyébként az amerikai AMC-nek adták el, ami az elkövetkező 5 évben 15 városban összesen több mint 40 mozit tervez nyitni Szaúd-Arábia-szerte.

Promóció
ForrásVICE
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3