Szeged máris adományozott 10 ezer eurót a Notre-Dame újjáépítéséhez

Tegnap este rommá égett a párizsi Notre-Dame székesegyház. A francia miniszterelnök, Emmanuel Macron nemzetközi adománygyűjtést kezdeményez, amelybe Szeged is csatlakozik. 140 éve Párizs segített nekik, most viszonozzák.

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére – közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít.

notre dame katedrális ég
Notre-Dame katedrális lángokban / Fotó: AP / Michel Euler

A párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

Emmanuel Macron: “Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat!”

Mint mondta Emmanuel Macron, “újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat.” A világhírű párizsi katedrális hétfőn, este nyolc órától lángba borult. – tette hozzá az Emmanuel Macron, írja a . A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

Szívszorító fotók, ahogy a 800 éves Notre-Dame katedrális porig ég

Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben.

A magyar kormány pénzt egyelőre nem ajánlott, de Szijjártó Péter külügyminiszter közleményében Magyarország együttérzését fejezte ki Franciországgal.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból