Szélsőjobboldali támadások kereszttüzében Berlin ikonikus techno klubja

Az AfD (Alternative für Deutschland) megpróbálja visszavonatni a német főváros talán legismertebb szórakozóhelyének, a Berghainnak a működési engedélyét.

A szélsőjobboldali párt a klub nyitvatartási idejének csökkentésével szándékozik drogmentessé tenni a helyet, figyelembe véve, ugye, a “természetes bioritmust” is.  Nincs szó azonban kedves aggódásról. A Berghain az AfD állítása szerint olyan hely, ahol felelőtlenség uralkodik, és teljesen hiányoznak a biztonsági rendszerek. A személyzet tagjai pedig szerintük unintelligens és idétlen fontoskodók. Megfelelő világítással és a személyzet lecserélésével, továbbá a sötétszobákban zajló szexuális aktusokat is meg akarják akadályozni. 

Bennem azért felmerül a kérdés, hogy vajon a konzervatív német szélsőjobb pártnak honnan vannak ilyen bennfentes információi. Mindenesetre, az AfD ezt a kezdeményezését szerette volna a parlamentben is megvitatni, de a javaslatot időközben visszavonták.

A petíciót az a Sibylle Schmidt írta alá az AfD képviseletében, aki a Berliner Morgenpost szerint a ’80-as és ’90-es években városszerte klubokat üzemeltetett.

A Berghain nagy népszerűségnek örvend a techno őrültek körében, igaz, a bejutás a sajátos facecontrol miatt nem mindig könnyű (na, de ez egy másik történet). A helyet magyarok is látogatják. Mielőtt a techno rajongók megijednének, annak az esélye, hogy a Berghaint bezáratják, meglehetősen csekély. Sokkal valószínűbb, hogy a klub renoméját a párt arra használja, hogy így nyomathassa saját programját.

Megvan, kik zárattatták be az Aurórát? / ContextUs

Csongrádi Eszter, a levél írója azt állítja, a pult alól többszöri alkalommal kínálták fűvel. Sőt, állítólag nyelvvizsgát is kínál az Auróra a vendégeinek, amennyiben szükségük van rá. Természetesen előkerült a kalapból Soros is. Csongrádi állítja, hogy több vendég megosztotta velük azt az információt, hogy ugyan nem dolgoznak, de bizonyos civil szervezetek támogatják őket financiálisan, és ezek bizony Soros György által támogatott szervezetek.

Politikai pártok, főleg a szélső jobbon, gyakran élnek ezzel a taktikával: népszerű kulturális intézményeket használnak fel, és degeneráltnak bélyegzik meg őket csak azért, hogy címlapra kerülhessenek, és hirdethessék veszélyes propagandájukat. Ilyen volt, amikor az AfD bajor tagozata az összes mecset bezárása mellett állt ki, míg mások a fejkendő utcai viselését akarták betiltani. Sőt, odáig mentek, hogy a német általános iskolákban tiltsák be az angol nyelv oktatását. 

1239243 1
Bejutni Vágyók A Berghainnál / Fotó: Flickr

Ezek a megmozdulások, bár többnyire nem járnak eredménnyel, arra sajnos mindenképpen alkalmasak, hogy vitát szítsanak és feszültséget gerjesszenek a társadalomban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból