A Nemzetközi Energia Ügynökség hiába kérte a nagy szennyező gazdaságokat, hogy a járvány utáni újraindításnál a zöld energiákra fordítsák a hangsúlyt.

Szén-dioxid-kibocsátás vs. ideiglenes fellélegzés

Tavaly még úgy tűnt, hogy a 2019-es fosszilis eredetű károsanyag-kibocsátási adatok jelentik majd a 21. században a csúcsot, de már 2021-ben alig néhány hónap alatt megdőlhet ez a várakozás. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a koronavírus-járvány miatt az ipari termelés és a légiközlekedés újbóli fellendülése nem csak a gazdaságok visszapattanását jelenti, hanem ezzel párhuzamosan a szén-dioxid-kibocsátás is meghaladhatja a Covid-19 előtti szinteket, ha az egyes kormányok nem fenntartható energiaforrásokon alapuló gazdaságélénkítő mentőcsomagokat léptetnek életbe.

Szendioxid Kibocsatas 2020
Ismét Növekszik A Szén-Dioxid-Kibocsátás / Fotó: Jeff Zehnder/Alamy

Az IEA friss adatai azt mutatják, hogy 2020 második félévében a károsanyag-kibocsátás folyamatosan emelkedett, ahogy az országok újranyitották a gazdaságot. 2020 decemberében globális szinten már 2%-kal több káros anyag került a levegőbe, mint 2019 decemberében.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy utoljára a második világháború éveiben esett vissza ilyen mértékben a szén-dioxid-kibocsátás, mint 2020-ban a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállás következtében. Ezt a kívánatos tendenciát azonban úgy tűnik, hogy a világgazdaság nem képes megtartani.

Ha az elkövetkező hónapokban a kormányok nem térnek át fenntartható energiákra, akkor ugyanúgy szennyezük és pusztítjuk tovább a környezetünket, ahogyan a járvány előtt. Ez pedig éles ellentétben áll azokkal a nagyratörő zöld elképzelésekkel, amelyeket az egyes kormányok egymás után fogadtak el

– jelentette ki Dr. Fatih Birol, az IEA igazgatója. A világ nagyvárosai már előrébb járnak, mint az államfők, mert a települések vezetői komoly törekvéseket tesznek városaik zöldítése és élhetőbbé tétele érdekében.

Az IEA volt az egyik szervezet, amely már korábban arra szólította fel a kormányokat, hogy a koronavírus-válság utáni gazdaságélénkítés jegyében lássanak hozzá a zöld energiapolitikájuk megvalósításához. A The Guardian újságírói azonban kiderítették, hogy hiába az emberek elvárása és támogatása, hogy a politikusok bátran lépjenek fel a klímaváltozás érdekében, mindössze az országok egy kis hányada kezdte a megújuló energiaforrások, az elektromos járművek és az energiahatékonyság területére allokálni a gazdaság helyreállítására fordítandó összegeket. 

További zöldítésre van szükség globális szinten

Az IEA most mérte fel először területi és havi bontásban a szén-dioxid-kibocsátás adatait. A számokból egyértelműen látszik, hogy mely országok (Franciaország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Németország) fordítottak figyelmet a környezetvédelmi szempontokra. Azokban az országokban, ahol a legkevesebb szerepet szántak a zöld gazdaság élénkítésének, mint Kína, India, az Egyesült Államok, és Brazília, ott a szén-dioxid-kibocsátási adatok is meredeken elkezdtek emelkedni az év második felében.

Világosan látható, hogy ezek az országok nem fordítottak kellő figyelmet a gazdaságélénkítő programjaik zöldítésére, mint ahogyan azt ígérték. Jeleztük, hogy ha nem tartják be ezeket az elveket, akkor ismét visszatérünk oda szennyezettségi szintben, ahol a járvány előtt jártunk

– tette hozzá Dr. Birol

Kína elsőként oldotta fel a korlátozásokat és nyitotta újra a gazdaságát a járvány után. Ez azt eredményezte, hogy a 2020 decemberében mért kibocsátásértékek már 7%-kal haladták meg a 2019 decemberi számokat. Így a 2020-as év tekintetében összességében közel 1%-kal nőtt a károsanyag-kibocsátás Kínában az előző évhez képest. 
Kapcsolódó cikk

Az EU-ban 2020 áprilisában 22%-kal csökkent a kibocsátás a 2019-es bázisadatokhoz képest, de decemberre már 5%-kal magasabb értékeket regisztráltak az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva úgy, hogy még életben voltak a vírusmutánsok miatt a korlátozások. Ennek ellenére Dr. Birol azt állítja, hogy még mindig nem késő, bár optimizmusa igen merésznek tűnik, hiszen rengeteget kellene változtatni ahhoz, hogy ne haladjuk meg idén év végén a járvány előtti, 2019-ben mért értékeket. De ahhoz minden gazdasági hatalomnak, az EU-tól Japánon át Kínáig további áldozatokat kell hoznia a zöldítés irányába.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet