Több településen továbbra is kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A legveszélyesebb többek között Putnokon

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Szennyezett Levego Varosok Budapest Szmog
A Szennyezett Levegő Rövid Távon Légúti Tüneteket Okoz / Képünk Illusztráció / Fotó: Pixabay

Putnokon veszélyes, Ajkán Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban egészségtelen a levegő minősége. A levegőhigiénés értékelés alapján további nyolc településen – Debrecenben, Hernádszurdokon, Szolnokon, Tökölön, Dorogon, Székesfehérváron, Várpalotán és Pécsen – kifogásolt a levegőminőség.

Rövid távon légúti tüneteket okoz a szennyezett levegő

A meteorológiai előrejelzés alapján a légszennyezettséget tekintve a következő napokban nem várható jelentős javulás – tették hozzá.

Kapcsolódó cikk

Az NNK kiemelte: a légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), hosszú távon azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Azt ajánlják: veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, a várandósak, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) keveset tartózkodjanak a szabadban.

A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak.

Ennek fényében nekik azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszerük (például inhalátoruk). Ha pedig tüneteik súlyosbodnak, keressék fel kezelőorvosukat! – javasolják.

Néhány hete is kiadott egy közleményt az NNK, akkor azt írták, a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék jelentősebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint a nagyobb részecskék, amelyek jellemzően nem jutnak le a légzőrendszer legalsóbb részeibe.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet