Szent Patrik imáinak vagy a klímaváltozásnak hála kígyómentes Írország?

Március 17-e Szent Patrik ünnepe Írországban, ahol a rokonok egymást csipkedik, leprikónok főszereplésével gazdagított ősi kelta legenákat mesélnek egymásnak, és két korsó sör között a kígyók misztikus hiányát fejtegetik.

A jégkorszakig kell visszatekeregni

Szent Patrik az i.sz. negyedik és ötödik század fordulóján élt keresztény térítő volt, akit leggyakrabban Írország védőszentjeként, vagy Írország apostolaként tisztelnek. Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának, majd visszaszökött Britanniába, ahol egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés biztatására aztán később visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Szent Patrik ünnepét halálának becsült napján, március 17-én tartják.

Irorszag Kigyo Szent Patrik_2
Szent Patrik-napi leprikónnak öltöztetett kígyó / Fotó: Disaster Llama

Szent Patrik-napon a hagyományos sörös korsók mellett az írek általában mentás turmixot isznak, aranyozott dekorációval hintik be otthonaikat, és lóherezöld maskarákban vonulnak, hogy ne csípje őket nyakon egy leprikón. A zöld árnyalatai a legenda szerint távol tartják az ír mitológia legendás alakjait, a bajkeverő leprikónokat.

Leprechaun (1993) - HD Trailer [1080p]

Get it at Amazon!Blu-ray - http://amzn.to/2ekahUMDVD - http://amzn.to/2dmDu42Instant - http://amzn.to/2esUqmCCopyright owner?I support film - including yours...

A leprikónok gyakran idős külsejű suszterekként ábrázolt gazdag férfi tündérek, akik a háborúk ideje alatt kinccsekkel teli edényeket ástak el. A temérdek tradíció, ami Szent Patrik napjához kapcsolódik, a koronavírus-járvány miatt idén is a megszokottól eltérő mederben zajlik majd, egy rejtély azonban örökké foglalkoztatni fogja az Ír-sziget lakóit.

Szent Patrik mint Írország angyalszárnyú kígyó bűvölője

Írország a világ azon kevés pontjainak egyike, ahol nem élnek kígyók a szabadban és hüllőkből is csak egy faj van, az elevenszülő gyík. A hiedelem úgy tartja, Szent Patrik vezette a tengerbe a Bibliában a Gonoszt magát szimbolizáló összes hüllőt és mérgező vagy kártékony állatfajt, Írország ugyanis a kígyók melett vakond-, menyét- és görénymentes. Ahogyan az lenni szokott, a tudományos magyarázat és a legendák azonban bizonyos pontokon eltérnek, világított rá cikkében a The Washington Post.

Nagyjából 24-27 ezer évvel ezelőtt a Smaragd-szigetként is emlegetett Írország teljes területét jég borította, akárcsak Skócia, Wales és Anglia nagy részét.

Jacquelyn Gill a Maine Egyetem jégkorszakot kutató ökológusa kiemelte, hogy a többtízezer éven át tartó eljegesedést követő olvadás fokozatosan formálta újra a hótakaró alatt szinte teljesen kihalttá vált szigetországot. Főleg a szél és tengeri áramlatok útján érkező új állat- és növényfajok vették birtokba a mai Nagy-Britannia területét.

Irorszag Ir Tenger Ir Partok
Írország csipkézett sziklákkal határos tengerpartjai / Fotó: Eye Ubiquitous

A szigetre érkező első telepesek pedig olyan gabonákat és haszonállatokat kezdek el honosítani, amelyeket maguk is szívesen fogyasztottak, és a kígyók nem tartoztak a kelták kedvenc étkei közé.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A jégkorszak óta eltelt évezredekben gyűlt írásos emlékek alapján mindössze három kígyófaj bukkant fel Írország közelében, köztük a mérgező marású keresztes vipera is. A szigetországot ölelő rendkívül hideg tengeri áramlatok azonban még partra érkezésük előtt elpusztították a hüllők többségét, így a populációk meghonosulása ellehetetlenült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból