A Szépírók Társasága szociális alapon segítené az írókat, költőket. A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen elveszítette bevételi forrását számos alkotó.

A Szépírók Társasága a járvány előtt is gondolkodott ezen a támogatáson

Szociális alapot hozott létre a Szépírók Társasága (SZT), hogy a leginkább rászoruló, jövedelme nagy részét elvesztő írókat támogassa, írja az MTI. Szkárosi Endre költő (eredeti nevén Horváth Endre), aki 2018 májusa óta a szövetség elnöke, elmondta, a szociális alap ötletét már két éve dédelgetik, nem is igazán a pandémia váltotta ki. A koronavírus-járvány miatt mostanra még inkább súlyosbodott a helyzet, hiszen nem tartható sem könyvbemutató, sem író-olvasó találkozó, de nincs kerekasztal-beszélgetés sem, amelyekből az írók-költők bevételhez juthatnának.

Szkarosi Endre Iro Kolto Szepirok Tarsasaga Szocialis Tamogatas
Szkárosi Endre író-költő, a Szépírók Társasága elnöke / Fotó: Németh Dániel

Számos könyvkiadási folyamat is megállt a tavaly tavaszi üzletbezárások miatt, valamint pénz és a tervezhetőség hiányában.

Nem is feltétlenül teljesen jövedelem nélküli tagokra kell gondolnunk, hanem akár olyanokra, akiknek nagyon alacsony, nyolcvan-százezer forintos nyugdíjuk van, amit eddig ki tudtak egészíteni egy-egy író-olvasó találkozó vagy felolvasóest honoráriumával, és az ezekért kapott 50 ezer forint számottevő kiegészítést jelentett. Most azonban semmi ilyen kiegészítő jövedelem nincs

– magarázta Szkárosi.

Azok az írók vannak biztosabb helyzetben, mondta Szkárosi, akik állami állásban, egyetemen tanítanak, és a pandémia alatt is kapják a fizetésüket, de kizárólag honoráriumból vagy a könyvek után a legmostohábbul fizetett szerzőnek járó 6-8 százalékos szerzői díjból, illetve az eladások utáni royaltyból megélni nagyon nehéz, illetve lehetetlen.

Balogh Endre, a Prae folyóirat főszerkesztője, a Szépírók Tásasága tagja az ATV tévécsatorna Start műsorában  ő is elmondta, hogy már a járvány előtt is gondolkodtak ezen szociális támogatás megvalósításában. Mint mondta, egy író, amellett, hogy ír, máshol is dogloznia kell, hogy fenntartsa magát, illetve bármikor történhet váratlan helyzet, mint például elveszíti a munkáját. Deczki Sarolta, az SZT tagja azzal egészítette ki Balogh szavait, hogy kevés író tudja fenntartani magát kizárólag az írásból, emiatt kell vállalnia fő kereseti forrásként szolgáló munkát.

Egyszeri vagy rendszeres adományra is van lehetőség

Mivel a Szépírók Társasága költségvetési támogatást nem kap, pályázatokból tartja fenn magát, hivatalos irodájuk, helyiségük sincsen, az írók szociális támogatását kizárólag adományokból tudja fenntartani.

Kapcsolódó cikk

Természetesen nem állandó havi apanázsról van szó, mondta Szkárosi az MTI beszámolója szerint, hanem egyszeri vagy alkalomszerű segítségről, a konkrét feltételeket még most dolgozzák ki. A támogatást öt év alatt maximum háromszor lehetne igényelni, és előreláthatólag 50 és 250 ezer forint közti összeget fog a szociális bizottság egyedi elbírálás alapján megítélni, figyelembe véve az adott író helyzetét, körülményeit. A szociális bizottságnak Németh Gábor, Péczeli Dóra és a fentebb már említett Balogh Endre a tagjai.

Helyzetjelentést kell adniuk a támogatottnak

Szkárosi szerint a bő négyszáz tagjukból ötvenen-hatvanan veszik igénybe a segítséget. Mint mondta az SZT elnöke, “ismerjük egymást, nagyjából tisztában vagyunk tagjaink anyagi helyzetével, még akkor is, ha érthető módon a legtöbben szemérmesek e tekintetben, és nem biztos, hogy nehézségeiket nagy dobra verik.”

A támogatásban részesülő alkotóknak egyébként helyzetjelentést kell adniuk bevételeikről, anyagi körülményeikről, ez alapján történik majd az elbírálás.

Az utalást effektíve a Summa Artium Alapítvány fogja megtenni, erre vonatkozólag a szerződést január elején kötötték meg.

Kapcsolódó cikk

Az írókat segítő szociális alapok nem új keletűek, az Artisjusnak is működik szociális bizottsága, mely általában 50 és 300 ezer forint közötti összeggel segíti a támogatást kérő írókat, illetve a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) is létrehozott ehhez hasonló alapot. Persze nyilván egyetlen író életét se oldja meg, ha egyszeri alkalommal 150 ezer forinthoz jut, de átmeneti segítséget jelenthet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk