Néhányaknak a szeplők kozmetikai akadályt, másoknak divatos kiegészítőt jelent. De mitől alakulnak ki a bőrön a kis pontok, amelyeket egyesek angyal csókjainak emlegetnek? A jelenség mögött a gének és a nap áll.

A szeplőket egy gén „rossz” működése okozza

A szeplők koncentrált melanin foltok, pigment fehérjék. A melanin az ultraibolya sugárzás (UV) hatására jelenik meg a bőrön. Az UV káros hatással van a bőrre, és a melanin ez ellen a károsodás ellen véd azzal, hogy besötétíti azt. Mintha a bőrünk egy napszemüveget venne fel – magyarázta a MentalFloss cikke.

A melanint a melanocita sejtben képződnek. Néhány embernél a melanociták egyenletesen helyezkednek el a testen, ennek eredményeként a napnak való kitettség egy sima melanin réteget hoz létre, amit lebarnulásként ismerünk. Mások esetében a melanociták felcsomósodnak, így a nap melanin alakzatokat hív elő, vagyis szeplőket.

És miért jellemzőbbek a szeplők a vöröshajúak bőrén? A válasz, mint sok minden másra is, például egyes esetekben még az öngyilkosság kockázatára is, a genetika. A vörös hajat és a szeplőket általában ugyanaz a gén, az MC1R okozza. Ez a gén helyezi el a melanocitákat és irányítja a pigmenteket a hajban és a bőrben egyaránt. Ha az MC1R gén szokásos módon működik, a test pigmentjeit eumelaninná alakítja, ami a fekete és barna haj- és bőrszíneket eredményezi. Ha az MC1R gén „rosszul” működik, egy ritkább emberi pigment, a pheomelanin termelését teszi lehetővé. A pheomelanin pedig vöröses hajat és a legtöbb szeplőre jellemző rozsdás megjelenést okoz. Az MC1R gén variációi felelősek a szeplők mennyiségéért is.

Még sokat lehet tanulni a szeplőkről, de egy biztos: a genetika a fő okozó

Fontos megjegyezni, hogy nem az MC1R az egyedüli gén, amely szeplőket okoz. A tudósok nagyjából egy évtizede fedeztek fel a kínai népesség körében egy másik, szeplőket eredményező gént. Tehát még további gének is hatással lehetnek a jelenségre, az összes genetikai ok felfedése, ami különböző etnikai csoportoknál jelenik meg, még hátravan.
Genetikai mechanizmusok ide vagy oda, a szeplők mindig családi ügyek. A szülők örökítik tovább a szeplőkre való hajlamosságot, csak úgy, mint a testen belüli elhelyezkedésüket is.
Bár vannak olyan pigmentet érintő bőrbetegségek, amelyek szeplősödést is okozhatnak, a szeplők megléte önmagában nem jelent problémát (nem úgy, mint az anyajegyek, amelyek a szeplőkkel szemben kiemelkednek a bőrből). De a szeplősöknek kiemelkedően fontos a naptej használata, mivel a bőr azon pontjai, ahol nincsenek szeplők, különösen ki vannak téve a leégés kockázatának.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.