Mitől vannak az embereknek (főleg a vöröseknek) szeplői?

Néhányaknak a szeplők kozmetikai akadályt, másoknak divatos kiegészítőt jelent. De mitől alakulnak ki a bőrön a kis pontok, amelyeket egyesek angyal csókjainak emlegetnek? A jelenség mögött a gének és a nap áll.

A szeplőket egy gén „rossz” működése okozza

A szeplők koncentrált melanin foltok, pigment fehérjék. A melanin az ultraibolya sugárzás (UV) hatására jelenik meg a bőrön. Az UV káros hatással van a bőrre, és a melanin ez ellen a károsodás ellen véd azzal, hogy besötétíti azt. Mintha a bőrünk egy napszemüveget venne fel – magyarázta a MentalFloss cikke.

A melanint a melanocita sejtben képződnek. Néhány embernél a melanociták egyenletesen helyezkednek el a testen, ennek eredményeként a napnak való kitettség egy sima melanin réteget hoz létre, amit lebarnulásként ismerünk. Mások esetében a melanociták felcsomósodnak, így a nap melanin alakzatokat hív elő, vagyis szeplőket.

És miért jellemzőbbek a szeplők a vöröshajúak bőrén? A válasz, mint sok minden másra is, például egyes esetekben még az öngyilkosság kockázatára is, a genetika. A vörös hajat és a szeplőket általában ugyanaz a gén, az MC1R okozza. Ez a gén helyezi el a melanocitákat és irányítja a pigmenteket a hajban és a bőrben egyaránt. Ha az MC1R gén szokásos módon működik, a test pigmentjeit eumelaninná alakítja, ami a fekete és barna haj- és bőrszíneket eredményezi. Ha az MC1R gén „rosszul” működik, egy ritkább emberi pigment, a pheomelanin termelését teszi lehetővé. A pheomelanin pedig vöröses hajat és a legtöbb szeplőre jellemző rozsdás megjelenést okoz. Az MC1R gén variációi felelősek a szeplők mennyiségéért is.

Még sokat lehet tanulni a szeplőkről, de egy biztos: a genetika a fő okozó

Fontos megjegyezni, hogy nem az MC1R az egyedüli gén, amely szeplőket okoz. A tudósok nagyjából egy évtizede fedeztek fel a kínai népesség körében egy másik, szeplőket eredményező gént. Tehát még további gének is hatással lehetnek a jelenségre, az összes genetikai ok felfedése, ami különböző etnikai csoportoknál jelenik meg, még hátravan.
Genetikai mechanizmusok ide vagy oda, a szeplők mindig családi ügyek. A szülők örökítik tovább a szeplőkre való hajlamosságot, csak úgy, mint a testen belüli elhelyezkedésüket is.
Bár vannak olyan pigmentet érintő bőrbetegségek, amelyek szeplősödést is okozhatnak, a szeplők megléte önmagában nem jelent problémát (nem úgy, mint az anyajegyek, amelyek a szeplőkkel szemben kiemelkednek a bőrből). De a szeplősöknek kiemelkedően fontos a naptej használata, mivel a bőr azon pontjai, ahol nincsenek szeplők, különösen ki vannak téve a leégés kockázatának.
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk