A Színház- és FIlmművészeti Egyyetem (SZFE) új vezetése az Ódry Színpad épületét visszaszolgáltatná a Magyarországi Református Egyháznak.

Felgyorsultak az események az SZFE körül

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése a Magyarországi Református Egyháznak adná a Vas utca 2/C alatti épületrészt, ahol most az Ódry Színpad is van, írja a Magyar Nemzet.

Szfe Odry Szinpad Reformatus Egyhaz
A Színház- És Filmművészeti Egyetem (Szfe) Épülete Előtt / Fotó: Halász Júlia

A lap szerint már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az ingatlan sorsáról. Az egyetem kommunikációs vezetése szerint azonban egyelőre csak egy szándékról van szó.

1959 óta az SZFE tulajdona az épület

Az épületet 1943-ban Ravasz László püspök szentelte fel, és eredetileg a Keresztény Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének székháza volt, a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

Kapcsolódó cikk

1950-ben államosították az ingatlant, majd kamaraszínháznak építették át, és 1959 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.

Cáfolták, hogy eladják az épülete

Hétfőn derült ki, hogy az egyetem új vezetése több épületbe szórja szét az oktatási helyszíneket. Az RTL Klub információi szerint

  • Budán, a Duna TV régi székházában tanulhatnak majd filmes képzésükön a diákok, az állami tulajdonú épület felújítása egy ideje zajlik (2011 óta áll üresen);
  • a színészképzés továbbra is Pesten zajlik majd;
  • az adminisztráció egy részét pedig egy harmadik helyre, az Infoparkba szervezték ki.

Az ATV pár napja számolt be arról, hogy információi szerint eladják a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi épületeit, megszűnik az Ódry Színpad, az Uránia lesz az hallgatók új játszóhelye, a kollégisták pedig nem a Vas utcába fognak járni.

Kapcsolódó cikk

Anyagában a tévécsatorna is megerősítette, hogy a kollégisták nem maradhatnak majd eddigi helyükön, de a csatorna alapítványi informátora cáfolta, hogy az épületeket eladnák.

Néhány napja egyébként Szász János Balázs Béla-díjas filmrendező is felmondott az egyetemen.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet