Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország és Görögország együttműködése segíthet abban, hogy az országunk ne függjön teljesen az orosz gáztól.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború okozta élelmiszer- és energiaválság magyarországi kezelésében is fontos szerepe lesz Görögországnak, írja168. A külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiállt amellett, hogy vásárolhasson orosz energiát, de

ezzel párhuzamosan természetesen érdekeltek vagyunk abban, hogy minél több forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre földgázszállítási lehetőség, de ehhez sok beruházásra, sok pénzre és sok időre van szükség.

Azt is hozzátette, hogy Magyarország a kelet-mediterrán medencéből vagy az Azerbajdzsánból származó földgáz a két lehetősége az orosz gáz leváltására, és mindkét opció esetében Görögországon keresztül történik a szállítás, amihez infrastrukturális fejlesztésre van szükség. Addig, amíg a déli szállítási folyosó nem teremtődik meg, az orosz gáznak nincsen alternatívája. 

Ha nem sikerül növelni az orosz és ukrán gabonaexportot, az éhínséget okozhat a világ számos pontján, ami “minden eddiginél súlyosabb migrációs hullámokkal fenyeget”, ezért szerinte Magyarországnak és Görögországnak is fontos feladata az Európai Unió külső határainak védelme.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet