Magyarország külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter az RTL Klubnak nyilatkozott a Csehország és Oroszország közötti konfliktusról.

Szijjártó Péter: Szolidaritását fejezi ki Magyarország

A szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk − válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Klub híradójának kérdésére, szemlézte az Index.

Andrej Babis cseh kormányfő kezdeményezésére adtak ki egy szöveget, amelyben valamennyien jelezték szolidaritásukat cseh barátaikkal, de a szövegben mind a négy kormányfő szempontjai megjelentek” − mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett: Magyarország már múlt héten közös külügyminiszteri nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Csehországgal.

Szijjarto Peter Andrej Babis Csehorszag
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter / Fotó: MTI
„A mi szolidaritásunk kapcsán semmifajta kérdőjel nem merülhet fel természetesen. A szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk” – jelentette ki a külügyminiszter.

Valaki hazudik

Miután Csehország 18 orosz követségi alkalmazottat utasított ki, mert szerintük az orosz különleges szolgálatoknak 2014-ben közük volt egy csehországi lőszerraktár két emberéletet követelő felrobbanásához.

Ezzel szemben az orosz Külső Hírszerző Szolgálat vezetője szerint hazugság, hogy az orosz különleges szolgálatoknak közük lett volna a hét évvel ezelőtt történt robbanáshoz.
Csehország felszólította szövetségeseit, hogy ők is utasítsanak ki orosz diplomatákat, amelyre válaszul Litvánia, Lettország, Észtország és Románia is kiutasított egy orosz diplomatát, de Magyarország nem szánta el magát erre a lépésre.

Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz hírszerző szolgálatok illegális és erőszakos cselekedeteit. Nem engedjük, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai elhatározták, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fognak tenni ellenálló képességük megerősítése érdekében

Kapcsolódó cikk

– jelentették ki a visegrádi országok (V4-ek) miniszterelnökei (Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babiš cseh és Eduard Heger szlovák kormányfő) korábban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk