A várakozásoknak és a parlamenti erőviszonyoknak megfelelően 115 kormánypárti szavazattal simán átment a kulturális törvénycsomag az Országgyűlés mai ülésén.

A korábban megszellőztetett tervekhez képest jelentősen módosult változat került a döntéshozók elé. Információk szerint a Fidesz a Gothár-ügy kirobannása kapcsán hozhatott meg. Talán a hétfőre meghirdetett, végül többezres tüntetés hatására, amit megelőzött ismert színészek videóstiltakozása, bár ez utóbbit kormányoldalon tagadták. Végül is nem történik meg a Nemzeti Kulturális Alap kiüresítése, és a független színházak állami támogatásának megvonása sem. Kikerült az is a korábbi elképzelésekből, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője nevezné ki a színházak vezetőit. De azért így is vannak a színházak számára aggályos pontok a törvényben.

“Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – A tüntetés 9 legerősebb beszéde

Tüntetést szerveztek hétfő estére a “kultúra függetlenségéért”. A demonstráción Fullajtár Andrea, Brada Beáta, Sodró Eliza, Farkas Franciska, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla, Karácsony Gergely és Boross Martin szólalt fel. madách tér tüntetés, nemzeti kultúra alap tüntetés, színház tüntetés, pintér béla

A jogszabály szerint amennyiben a jövőben az önkormányzat egyedül nem tudja biztosítani a színház működéséhez szükséges forrásokat, akkor kérelemmel kell fordulni a kormányhoz, s majd a kabinet dönt arról, hogy segít-e az önkormányzatnak.

Ha sikerül megegyezni, akkor megállapodást kötnek, amelyben részletesen szerepel az önkormányzati és a kormányzati támogatás összege, az intézmény működésének szabályai, illetve a vezető kinevezésének módja.

Bár az eredeti javaslatban még szerepelt a Nemzeti Kulturális Alap megújulása, erről már nincs szó a törvényben. Létrejön viszont a Nemzeti Kulturális Tanács, amely javaslatot tesz majd a kormány kulturális stratégiájára.

Színház Törvény Parlament Nemzeti Kultúra Alap Kulturális Törvénytervezet
A Nemmel Szavazó Képviselők A Kulturális Törvénycsomag Szavazása Közben Tiltakozásul Felállnak És Fekete Maszkot Tartanak Az Arcuk Elé Az Országgyűlés Plenáris Ülésén 2019. December 11-Én / Fotó: Mti / Bruzák Noémi

A szerdai parlamenti döntések értelmében változások lesznek a társadalombiztosítási rendszerben is. Egyrészt, háromhavi tartozás után – ez jelenleg 22 500 forint – törlik a nem fizetők TAJ-számát. Ez azt jelenti, hogy nem lesz ingyen az orvosi ellátás a jövőben azoknak, akik nem fizetik rendszeresen az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Emellett a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk