„Azért állnak ki ezek a színésznők, hogy ne legyen ronda a világ, hagyjuk egymást élni”

Ismert színészek, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végeztek, Weöres Sándor A célról versét éneklik, hogy kiálljanak a szakma szabadságáért. 50 nő demonstrációja.

50 színésznő állt kamera elé, hogy elénekeljék Weöres Sándor A célról versét. Tették ezt mindazért, hogy kiálljanak a Színművészeti és a szakma szabadsága mellett.

„Ha nagy tétről van szó, akkor azért össze tudnak fogni a színháziak” – nyilatkozta az RTL Híradónak Molnár Piroska a videóról.

Molnár Piroska: Nem hiszem, hogy Kövér Lászlót bárki is komolyan venné

Interjú adott Molnár Piroska a Magyar Narancsnak, amelyben többek között arról is beszélt, hogy annak idején miért csatlakozott a Krétakör kezdeményezéséhez. Ez akkor történt, amikor Kálomista Gábor a Hír Tv-ben becsmérelte Schilling Árpád rendezőt. Akkor a társulat azt kérte, tegye fel a kezét az a néző, aki kettőnél több, Schilling Árpád rendezte darabot látott életében, és abból az egyik tetszett is.

A videó előzménye, hogy a Gothár-ügyet meglovagolva a kormány tagjai és médiája elsöprő erejű lejáratókampányba kezdett a magyar színházi képzés legfontosabb intézménye ellen. Tette mindezt annak ellenére, hogy semmilyen visszaélésről nem érkezett hír, és azonnal vizsgálatot kezdtek. Kirúgták a Katona József Színházból és az egyetemről is a rendezőt. És maga a kormány nem ismeri el, hogy ürügy lenne a szóban forgó ügy az egész kulturális, legfőképp a színházi élet gyökeres átforgatására.

Így magyarázta el Máté Gábor, miért így kezelte a Katona a Gothár-ügyet

November vége felé, 19-én adott ki közleményt a Katona József Színház. Mint arról beszámoltunk, az egyik munkatársuktól megváltak “erkölcstelen viselkedése” miatt. A szóban forgó közleményből nem derült ki, ki a személy és mit tett. Sajtóinformációk szerint rendező lehetett, ám a további találgatásnak véget vetett az érintett közleménye: Gothár Péter maga vallotta be tettét.

Upor László rektorhelyettes az RTL Klubnak csak annyit mondott: a nemtelen támadások sorozata „nem jó jel”.

Ennek a helyzetnek szól a magyar színjátszás legjobbjai közül többeket, klasszisokat és fiatal tehetségeket is felvonultató dal. „Kicsit berondult körülöttünk a világ – mondta Upor. Hozzátette, „azért állnak ki ezek a színésznők, hogy ne legyen ronda a világ, hanem hagyjuk egymást élni és dolgozni és játszani.”

“Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – A tüntetés 9 legerősebb beszéde

Tüntetést szerveztek hétfő estére a “kultúra függetlenségéért”. A demonstráción Fullajtár Andrea, Brada Beáta, Sodró Eliza, Farkas Franciska, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla, Karácsony Gergely és Boross Martin szólalt fel. madách tér tüntetés, nemzeti kultúra alap tüntetés, színház tüntetés, pintér béla

Nem sokkal azután, hogy a megszavazták a kultúra törvény módosításait, a Katonát lezaklatószínházazták és a Színművészetiről kirúgták a zaklatási botrányba keveredett Gothár Pétert, az egyetem kirakott egy videót a színház szabadságáért.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Weöres Sándor A célról című versét éneklik, és a felvételen szinte minden magyar ismert színésznő feltűnik, többek között Pokorny LiaBorbély AlexandraHernádi JuditTenki RékaPogány JuditNagy-Kálózy EszterHegyi BarbaraÓnodi Eszter vagy Für Anikó. Sőt, páran úgy is csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy a videó felvételén nem tudtak ott lenni, például Básti Juli, Csákányi Eszter és Szirtes Ági is ott van a névsorban.

Korábban is tettek közzé videót színészek és színésznők, akkor a véleményüket mondták el a kiszivárgott kulturális törvénytervezetről.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból