Meddig mehet el a szólásszabadság a közösségi média felületein?

A szólásszabadságot teljes körűen biztosító Parler oldal a biztonság kedvéért figyelmeztette a felhasználóit, mit szabad és mit nem. 

Hova menjünk a napi szólásszabadság-adagunkért?

Az elmúlt hetekben számos, a szólásszabadságot némiképp korlátozó, ám a gyűlöletbeszédet elcsitító lépésnek lehettünk tanúi. Donald Trump Twitter-bejegyzései tényleges ellenőrzés alá kerültek, miután korábban kijelentette, hogy a George Floyd kapcsán kirobbant utcai tüntetéseket kész erőszakkal leverni. Katie Hopkins-t a Twitter szintén letiltotta. Hopkins korábban a “végleges leszámolást” szorgalmazta a muszlimokkal kapcsolatban, míg a bevándorlókat a csótányokhoz hasonlította. A Reddit a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveinek megújítását követően pedig törölte az r / The_Donald sub-redditet. A fórumszerű közösségi oldalon megtiltották a fogyatékossággal élőkön való gúnyolódást és a társadalmi kisebbségeket célzó trágár kijelentéseket. 

szolasszabadsag e1593685922574
Telefonon beszélő nő / Illusztráció: Ismeretlen

Ennek ellenére persze mindig lesznek olyanok, akik az intézkedésekkel szembemenve megkérdőjelezik ezen lépéseket, és azon rágódnak, “hova kellene menniük a napi szólásszabadság-adagjukért”. Erre a kérdésre a válasz a Parler oldala, ami egy új, állítólag szólásszabadságot biztosító közösségi hálózat.

A kedvcsinálás érdekében érdemes megjegyezni, hogy olyan nagyhangú személyiségek regisztráltak már a platformra, mint Rand Paul, Katie Hopkins, Rudy Giuliani vagy olyan jobboldali politikusok, mint Ted Cruz és Devin Nunes.

A Trump család számos, figyelmen kívül hagyott tagja is itt tölti szabadidejét. Csak úgy, ahogy az amerikai elnök kampánymenedzsere, Brad Parscale is. A sorból már csak Roger Stone, a piszkos politikai trükkök valóságos mágusa hiányzik, aki nemcsak Trump 2016-os elnöki kampányának tanácsadója volt, de Nixon társa is.

Nőj fel!

Elsőre talán úgy tűnhet, a Parler egy egyszerű Twitter-utánzat, de alaposabb szemlélődést követően könnyedén belebotolhatunk azokba a tartalmakba, amit a platform valójában biztosítani kíván: a gyűlöletbeszédbe. Hopkins a Black Lives Matter-mozgalmat a gonoszság szinonimájáként használja, miközben olyan magvas gondolatokat pötyög a klaviatúrán a skóciai bevándorlókkal kapcsolatban, miszerint “a fehér lányaink fizetnek mindezért”. 

Donald Trump egy 20 éves, már megdöntött összeesküvés-elméletről írt Twitter-oldalán

Húsz évvel ezelőtt, 2001-ben hunyt el Lori Klausutis, egy televíziós vállalat szerkesztőségi tagja. Donald Trump szerint a nőt meggyilkolták. Az amerikai elnök az utóbbi napokban Joe Scarborough-t bombázta a gyilkosság elkövetőjének vagy segítőjének vádjával, aki az eset idején kongresszusi tag is volt. Jelenleg a MSNBC műsorvezetője.

Andrew Torba elképzelésének megfelelően – aki a Twitterről emigrálva hozta létre annak alternatív változatát, a Gabet – az oldaluk egy igazi mágnes, ami Z-listás hírességeket vonultat fel. A platform valóban vonzza a szélsőséges egyéniségeket, az antiszemitákat és a neonácikat. De az oldal reklámarca lehetne Robert Bowers is, aki a tömegmészárlással kapcsolatos szándékait osztotta meg követőivel a Gab oldalon. Mindez nemcsak víziószerű játék vagy blöff volt. A pittsburgh-i zsinagógában történő támadásnak, amely során 11 ember vesztette életét 2018-ban, az első számú gyanúsítottja Bowers volt. Az esetet követően a Gab oldal offline üzemmódba állt, a GoDaddy szolgáltatója szerint ugyanis az erőszak ösztönzésére lehetőséget biztosító oldal sérti a szolgáltatási feltételeiket, írja a The Guardian. 

Nick Anderson Pulitzer-díjas művész szerint Trump egy nevetséges, kamaszodó író-palánta

Donald Trump javaslata, miszerint, ha a fertőtlenítő valóban hatásos lehet a koronavírussal való védekezéssel szemben, akkor érdemes lenne a betegeknek ezt fogyasztania, széles körökben verte ki a biztosítékot. A szervezetbe bevitt fertőtlenítőszernek ugyanis súlyos egészségügyi következményei vannak, amik akár halálhoz is vezethetnek. Annak ellenére, hogy a kézfertőtlenítő jó módszere lehet kezünk tisztán tartásának, fogyasztása tilos.

Noha a Parlernek egyelőre nincs különösebb problémája a gyűlöletbeszéddel, bizonyos korlátozásokat a Gabhez hasonló incidensek kiküszöbölése folytán ők is bevezettek. Kedden a Parler igazgatója, John Matz közzétette az alapszabályzatot, miszerint emberek megölelésnek fenyegetésére és a “baszd meg” kifejezés többszöri használatára nem használható platformként az oldal. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindez értelmetlen. Inkább nőj fel![/perfectpullquote]

– mondta a korlátozások kapcsán Matz. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból